Dziedziczenie obywatelstwa po ojcu - obywatelu

• Autor wątku Autor wątku angorek333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angorek333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

mam pewien problem w temacie określenia zasadności mojego wniosku o przyznanie niemieckiego obywatelstwa.

Mój ojciec otrzymał obywatelstwo po swoim ojcu i stało się to już po moim urodzeniu.
Jego ojciec otrzymał obywatelstwo po udowodnieniu swojego prawa do obywatelstwa na podstawie przodków urodzonych na terenie wolnego miasta.

Mam dwa pytania
1. Czy mam szanse na otrzymanie obywatelstwa?
2. Czy wystarczy powołanie się na status mojego ojca i dziadka , czy też muszę powtórzyć całą dokumentację, której dokonał dziadek starając się o obywatelstwo?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Jesli stwierdzono, ze ojciec nabyl obywatelstwo przez urodzenie od swojego ojca, to niewazne kiedy dostal papierek potwierdzajacy to obywatelstwo, bo jest obywatelem niemieckim od urodzenia, czyli ty tym samym jako dziecko obywatela niemieckiego dziedziczysz po nim obywatelstwo.

Musisz mimo wszystko wypelnic wlasny wniosek, podac wszystkie swoje dane i dane ojca, dolaczajac jego dokumenty na obywatelstwo, to powinno wystarczac, dokumentacji dziadka juz nie musisz dolaczac.

1,Gdzie mieszka ojciec czy ma paszport czy dowód Niemiecki.
2.Do wniosku o obywatelstwo dołanczasz żółką kartkę lub ksero paszportu ojca.

Marian, przestan zadawac dziwne pytania: co ma za znaczenie, gdzie mieszka ojciec? Tonie gra najmniejszej roli

Mieszka na terenie Niemiec. Jest żyw i zdrów. Dziadek zresztą też.
Bardzo Wam dziękuję. Trzeba więc się zabrać do roboty. :)

angorek333
Jeżeli masz możliwość meldunku w Niemczech wtedy tam składasz papiery trwa to szybciej .
We wniosku podajesz adres ojca Niemiecki
Powodzenia

Hallo, co moglibyscie mi doradzic? Moj ojciec mieszkal w Niemczech od 1977 roku. Jak nabyl obywatelstwo nie wiem, poniewaz nie znam dobrze historii rodzinnej. Ojciec zmarl w 2006 r. tez w Niemczech. Ja mieszkam tu od 2011 roku i chcialabym sie dowiedziec czegos wiecej o obywatelstwie ojca, zeby moc podjac w tej sprawie jakies kroki. Byc moze przysluguje mi tez prawo do nabycia obywatelstwa po ojcu. Ojciec zmarl niedaleko Munchen. Ja mieszkam po drugiej stronie Niemiec. Co moge zrobic?

A , że tak jeszcze spytam - ile taka procedura może trwać w moim przypadku? Wniosek będę składał w ambasadzie albo konsulacie generalnym (przynajmniej tak sądzę ). Spodziewam się 6-12 miesięcy oczekiwania. Mary?

2 lata w konsulacie... ale najszybciej jak bedziesz mial meldunek niemiecki i zlozysz w miejscu zamieszkania.

gagso
Napisz do urzędu meldunkowego gdzie mieszkał ojciec aby ci wysłali akt zgonu i
od kiedy do kiedy mieszkał pod tym adresem to ci powinno wystarczyć o staranie się o obywatelstwo
powodzenia

dziekuje marian1, akt zgonu ojca mam. Napisze do Bürgerbüro z zapytaniem o czas zamieszkania w Niemczech ojca. Wyczytalam tu na forum, ze jeseli ojciec mial wykazane pochodzenie od dziadka, to obywatelstwo mozna otrzymac. A co jezeli ojciec w latach 70-80 tych wyemigrowal i otrzymal to obywatelstwo inaczej? Pytam dlatego, czy warto mi te sprawe zalatwiac. Czy w pismie musze podawac przyczyne dla ktorej pytam o ojca? Do tego on zmienil zapis naszego nazwiska i nie wiem jak udowadniac, ze ja jestem jego corka. Zapis sz w nazwisku jest zmieniony na sch a cz zmienil na tz. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :)

Potrzebujesz
1Akt zgonu
2. Zaświadczenie o zameldowaniu
3.Twoja metryka urodzenia
Te dane wpisujesz we wniosku reszta jest u nich w dziale meldunkowym
Odnośnie zmiany nazwiska mają wszystko w urzędzie z pismem do urzędu wyślij ksero aktu zgonu to ułatwi szukanie. Jeżeli mieszkasz w Niemczech składaj papiery w biurze dla obcokrajowców dla twojego miejsca zamieszkania trwa to szybciej.
Wszystkie papiery miej ksero w domu
Nie martw się na zapas

`marian1 - dziekuje. Napisalam juz do urzedu miejsca zamieszkania ojca. Wyslalam moja metryke urodzenia oraz akt zgonu ojca. Wyslalam to e-mailem, bo na stronie byla informacja, ze tak mozna. Czy pomozesz mi pozniej jak przyjdzie odpowiedz? Znalazlam na stronach int. wnioski i wiem juz ze z niektorymi rzeczami sobie sama nie poradze.

Pogodniak napisał:
Marian, przestan zadawac dziwne pytania: co ma za znaczenie, gdzie mieszka ojciec? Tonie gra najmniejszej roli

Nie wiem, czy to nie gra roli, Kiedy zadzwonilam do urzedu, zeby zrobic termin w sprawie obywatelstwa, pierwsze pytanie, ktore uslyszalam, to gdzie mieszka ojciec.

Powrót