Dziedziczenie po babci

• Autor wątku Autor wątku RosaW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RosaW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
Zmarła mi babcia. W 2016 r przepisała mi w darowiźnie mieszkanie, w tym samym czasie mój tata zrzekł się wszystkiego i wydziedziczył moich dwóch braci. Jeden z braci ma syna ale nie ma z nim kontaktu. Pytanie brzmi czy muszę płacić dachówek synowi brata?

Możliwe, że jej spadkobiercy babci mają słuszne roszczenia o zachowek. Roszczenia te przedawniają się jednak po 5 latach od śmierci babci (jeżeli nie było testamentu), co pewnie już nastąpiło.

PS. Wydziedziczenie dokonane przez tatę nie wpływa na to, kto jest spadkobiercą po babci.

Ostatnia edycja:
Czyli moi bracia też mogą ode mnie żądać zachowku? Bo w akcie notarialnym jest napisane ze tata zrzeka się wszystkiego po swojej matce wraz ze swoimi zstępnymi, i wymienieni są moi dwaj bracia.

Jeżeli tata zawarł z babcią umowę zrzeczenia się dziedziczenia przez niego i jego dwóch synów, to nie są oni spadkobiercami.

zalegacz napisał:
Roszczenia te przedawniają się jednak po 5 latach od śmierci babci (jeżeli nie było testamentu), co pewnie już nastąpiło.
Babcia zmarła po 2015 r. więc przedawnienie na pewno jeszcze nie nastąpiło (art. 118 zdanie drugie k.c.).

RosaW napisał:
Bo w akcie notarialnym jest napisane ze tata zrzeka się wszystkiego po swojej matce wraz ze swoimi zstępnymi, i wymienieni są moi dwaj bracia.
To jest ciekawe. W umowie zrzeczenia się dziedziczenia Twój tata i babcia umówili się że zrzeczenie się dziedziczenia po babci obejmuje spośród jej wnuków tylko obydwu synów Twojego taty czyli że nie obejmuje Ciebie. A może wyłączono skutek tej umowy względem zstępnych tych obydwu synów? Trzeba znać dokładną treść tej umowy.

Sklero_San napisał:
Babcia zmarła po 2015 r. więc przedawnienie na pewno jeszcze nie nastąpiło (art. 118 zdanie drugie k.c.).

Warto czytać też przepisy intertemporalne.

art. 5 pkt 2 uzkc
Jeżeli zgodnie z ustawą zmienianą w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, termin przedawnienia jest krótszy niż według przepisów dotychczasowych, bieg terminu przedawnienia rozpoczyna się z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy. Jeżeli jednak przedawnienie, którego bieg terminu rozpoczął się przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, nastąpiłoby przy uwzględnieniu dotychczasowego terminu przedawnienia wcześniej, to przedawnienie następuje
z upływem tego wcześniejszego terminu.

Przepis przejściowy określony w art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13 kwietnia 2018 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw Dz.U. 2018 poz. 1104, nie ma zastosowania do biegu terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zachowku ponieważ ta ustawa nowelizująca nie skracała terminów określonych w art. 1007 kc.

Powrót