Dziedziczenie po latach

• Autor wątku Autor wątku faramuszki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faramuszki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Prośba o podpowiedź, chodzi o dziedziczenie ustawowe:

Rodzeństwo: córka Feniks i brat Gołąb otrzymują darowiznę notarialną od swojej matki, w tym prawo współwłasności; w treści aktu zawarto informację o ich stanie cywilnym (że mają małżonków), ale bez wpisywania ich nazwisk.

Umiera Gołąb, spadkobiercami po nim są żona Kawka i syn Żółw. Przez kilkanaście lat nie występują do sądu z wnioskiem o nabycie w ramach spadku tej darowizny, w końcu umiera syn Gołębia - Żółw (kawaler, nie ma dzieci), a po roku jego matka Kawka.

I moje dwa pytania:
1. Czy Feniks, czyli siostra Gołębia, jest ustawowo uprawniona w jakiejś części do dziedziczenia po bracie?
2. Żona Gołębia Kawka wskazywała, że wystąpiła do sądu o nabycie spadku po mężu, ale we wniosku wskazała jako jego majątek wyłącznie samochód, którego był właścicielem. Czy to możliwe, żeby wyodrębnić tylko część spadku, we wniosku nie uwzględnić wszystkiego? Tak można postąpić?

Przejrzałam trochę forum i chcę doprecyzować, bo może to istotne, że darowizna obejmowała gospodarstwo rolne powyżej 1 ha, a Gołąb zmarł w 2004 roku.

ad. 1) Nie. Po Gołębiu dziedziczyli ustawowo tylko jego żona i syn.
ad. 2) Może bała się że opłata od wniosku jest liczona od wartości majątku albo bała się że ustawowo nie odziedziczy udziału w gospodarstwie rolnym. Nie ma to jednak żadnego znaczenia ponieważ te obawy były bezpodstawne a postanowienie sądu odnosi się do ogółu spadku bez względu na to co wnioskująca opisała we wniosku.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, chodziło o niechęć do zapłacenia podatku od spadku (wtedy jeszcze grupa zero była do tego zobowiązana). Teraz tak czy tak to już się pewnie przedawniło, skoro US tego nie wychwycił.

Powrót