P
Patika1313
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Moja Mama ma męża, jest on oczywiście moim ojczymem, ale nie przysposobił mnie. Mama ma z nim dziecko, moją młodszą przyrodnią siostrę. Mama z ojczymem mają wspólny dom, ale nie mieszkają razem i nie są już w związku, jednak rozwodu nie wzięli. Jeśli ojczym umrze to jak rozumiem jego połowę majątku dziedziczą siostra i Mama, a mnie przypadnie kiedyś połowa po mamie, czyli w ostatecznym bilansie mnie 25 procent majątku a siostrze 75 procent. Jeśli Mama pierwsza umrze to dziedziczenie jej części odbywa się na trzy osoby, ojczym, siostra i ja po ok 33 procent części Mamy - przy czym potem po ojczymie siostra odziedziczy całość jego majątku, również część, która odziedziczył po mamie, a mnie zostanie tylko to co miałam po Mamie. W tym układzie siostra zyska 5/6 całego majątku a ja tylko 1/6. Mam rację? Czyje się z tym źle, ponieważ ziemia i część domu należały do naszej babci, której zależało bym ja miała z tego dużo, a potem babcia przepisała dom na mamę i ojczyma i wychodzi na to, że mnie się niemalże nic z tego nie będzie należało
co można zrobić by poprawić moją sytuację?