dziedziczenie po stryju

• Autor wątku Autor wątku mareta87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareta87

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam
Mam pytania w sytuacji dziedziczenia po zmarłym który był żonaty lecz niestety nie miał dzieci.
Mianowicie : w kwietniu tego roku 2021 zmarł mój chrzestny (brat mojego taty). Chrzestny nie miał dzieci wiec dziedziczy po nim żona i rodzeństwo: dwie siostry i mój tata - mój tata nie żyje już kilkanaście lat więc dziedziczę ja i mój brat w sumie więc dziedziczy po chrzestnym 5 osób.
w ciągu poł roku postepowanie spadkowe można zrobić u notariusza nie trzeba koniecznie iść z tym do sądu. Notariusz który dotyczył przyjęcia spadku był zrobiony akt notarialny 7.lipca 2021 Obecnie czekamy na odpowiedz z Urzędu Skarbowego o wysokości podatku od przyjętego spadku. Następnie będziemy wnioskować do US o wydanie zaświadczenia o niezaleganiu podatku od spadku i dopiero po uzyskaniu tego zaświadczenia będziemy robić drugi akt notarialny celem którego jest zrzekniecie się spadku na rzecz mojej chrzestnej czyli żony zmarłego.
W skład spadku wchodzi mieszkanie, garaż i jest również samochód . Pytałem się Pani Notariusz jak załatwić sprawę auta to stwierdziła że notariusz zajmuje się nieruchomościami i żeby to załatwić po prostu w drodze sprzedaży

Czyli mam auto odkupić od pozostałych 4 osób? Np. w kwestii OC które kończy się 14 września 2021r. Na kogo może być zrobiona następna polisa? Czy jeśli 4 osoby chciały by się zrzec auta na 1 osobę spośród pięciu dziedziczących musi być to zrobione w formie aktu notarialnego? Jeśli natomiast nie będzie tego zrzeknięcia się to polisa będzie wypisana na 5 osób bo rozumiem ze nie może być polisy na osobę nie żyjącą już?
Co w tym przypadku najlepiej zrobić?

Skoro w ramach działu spadku i tak chcecie przekazać cały majątek małżonce spadkodawcy, to teraz nie robił bym nic. Gdy spotkacie się u notariusza w umowie działu spadku zawrzecie odpowiednie zapisy.
Co do OC to proponuję aby opłacił je posiadacz pojazdu, czyli żona spadkodawcy.

Autem użytkuje ja i chciałem np umową kupna sprzedaży odkupić to auto ale dopiero po tym jak wszystko będzie przekazane mojej chrzestnej tzn żonie zmarłego.
Jeśli chodzi o OC to dopóki nie zostało zakończone postępowanie spadkowe to może być zrobione OC jeszcze na mojego chrzestnego mimo że nie żyje?
Jeśli nie da rady tak zrobić to OC musi być ponowione na 5 osób które dziedziczą po moim stryju?

Auto zostanie mi przekazane jako darowizna od pozostałych spadkobierców . OC będzie na mnie i auto również będzie zarejestrowane na mnie.
Sprawa pozytywnie zakończona.

Powrót