dziedziczenie prawa do zachowku

• Autor wątku Autor wątku coral27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coral27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę o wyjaśnienie kwestii dziedziczenia prawa do zachowku. Rodzice posiadający dwie córki 20 lat temu darowizną przekazali mieszkanie jednej z nich. Rodzice odeszli jedno 5 drugie 3 lata temu. Druga córka nie zażądała zachowku. Ta druga córka niedawno zmarła pozostawiając dwoje pełnoletnich dzieci. Dodatkowo pozostawiła po sobie długi. Moje pytanie , czy dzieci tej córki mogą żądać od swej ciotki zachowku? Czy tez obowiązuje termin 5 lat od śmierci spadkodawcy. W tym przypadku jeszcze 2 lata? I jeszcze jedno jeśli dzieci chcąc uniknąć płacenia długów po matce, zrzekną się spadku po niej u notariusza to czy w tej sytuacji niejako pozbawiają się prawa do roszczenia praw do zachowku?

Roszczenia o zapłatę tytułem zachowku wchodzą w skład spadku i przechodzą na dzieci zmarłej córki (ponieważ dzieci zmarłej córki są zstępnymi rodziców zmarłej córki). Jeżeli dzieci córki odrzucą spadek wówczas nie będą spadkobiercami a co za tym idzie nie odziedziczą także roszczenia o zachowek. Inną kwestią może być przedawnienie gdyż dziedziczeniu podlegają także roszczenia przedawnione a spadkobranie biegu przedawnienia nie przerywa.

Dziękuję za odpowiedź.
kwestią może być przedawnienie gdyż dziedziczeniu podlegają także roszczenia przedawnione a spadkobranie biegu przedawnienia nie przerywa.
Proszę o rozwinięcie tego. Może na przykładzie. Przepraszam ale nie bardzo rozumiem.
Z początku wypowiedzi wywnioskowałam, że przy odrzuceniu spadku po matce córki nie mogą żądać zachowku od ciotki. Dobrze to zrozumiałam?
Natomiast nie rozumiem drugiej części wypowiedzi.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

coral27 napisał:
Z początku wypowiedzi wywnioskowałam, że przy odrzuceniu spadku po matce córki nie mogą żądać zachowku od ciotki. Dobrze to zrozumiałam?
Zgadza się.

coral27 napisał:
Rodzice odeszli jedno 5 drugie 3 lata temu.
Podaj roczniki śmierci.

Spadkodawca (ojciec, który darowizną przepisał mieszkanie na 1 z córek) zmarł 2016, jego żona 2018 a córka (której nie darowano mieszkania) 2022, pozostawiając dwoje pelnoketnich dzieci.

Darowizna sporządzona była 20 lat temu

W pierwszym poście napisałaś że rodzice przekazali mieszkanie darowizną a teraz napisałaś że zrobił to ojciec. Czy masz pewność że mieszkanie było współwłasnością rodziców i razem dokonali darowizny dla córki?

Bo jeżeli mieszkanie było wyłączną własnością tylko ojca to znaczy że tylko on obdarował córkę a wobec tego roszczenie drugiej córki o uzupełnienie zachowku po ojcu przedawniło się po upływie 5 lat od jego śmierci a mówiąc ściśle przedawniło się z upływem ostatniego dnia miesiąca grudnia 2021 r.

coral27 napisał:
Darowizna sporządzona była 20 lat temu
To jest bez znaczenia. Wynika to z art. 994 kodeksu cywilnego.

Tak przepraszam. Chodziło mi że rodzice przekazali. A ponieważ od śmierci matki nie upłynęło jeszcze 5 lat więc druga córka jeszcze przez 2 lata mogłaby zadać zachowku. Zmarła pozostawiając 2 pelnoletnich dzieci i one również jeszcze przez 2 lata mogłyby zadać zachowku. Ponieważ zmarła zostawiły długi. Dzieci postanowiły odpisać się od spadku po matce. Tym samym przepada im szansa na żądanie zachowku od ciotki. Czy dobrze to zrozumiałam?

Dzieci powinny pozwać ciotkę o uzupełnienie zachowku należnego ich matce po ich babce do dnia 31 grudnia 2023 r. włącznie. Po tej dacie ciotka będzie mogła podnieść w sądzie zarzut przedawnienia odziedziczonego przez nich roszczenia.
Jeżeli jednak dzieci odrzucą spadek po swej matce to niestety nie będą mogły dochodzić roszczenia o uzupełnienie zachowku które przysługiwało ich matce.

Jeszcze pytanie: jaka jest wysokość długów i jaka jest wysokość aktywów w spadku po matce?

Ostatnia edycja:
Tak ogólnie zdecydowanie długi są wyższe. Aktywów bez mała brak.

Powrót