Dziedziczenie przez dzieci konkubenta

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?

Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku
O ile nie pozostawił testamentu, w którym rozporządził inaczej, dzieci dziedziczą po nim z mocy ustawy wszystko, co posiadał (zarówno aktywa, jak i długi).

chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci
Nie. Jak już wyżej napisałem - jego długi dziedziczą po nim jego dzieci (o ile nie odrzucą spadku).

Dziekuje za odpowiedź i jeszcze dopytam. Partner mamy przeprowadził się do Nas a po śmierci mamy cały majątek odziedziczylismy my-tj. Ja i dwie siostry. Było to dziedziczenie ustawowe. Wszystko co posiadał czyli wszystko czego był właścicielem czy wszystko to z czego też korzystał np. dom, którego właścicielem nie był w jakiejkolwiek części?

Spadek po partnerze obejmuje wyłącznie majątek, którego był właścicielem.

Powrót