Dziedziczenie przez dzieci z poprzedniego małżeństwa

• Autor wątku Autor wątku Selkie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Selkie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, czytałam już wiele na ten temat ale nie do końca rozumiem, więc proszę o wytłumaczenie kogoś bardziej rozeznanego.
Mąż ma dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa. Ze mną dzieci jeszcze nie ma.
Przed ślubem kupiliśmy działkę w udziałach po 1/2 - ja ze swoich środków i on ze swoich. Zaczęliśmy budowę domu w okolicy ślubu. Mniej więcej do stanu surowego otwartego robiliśmy z moich środków a na resztę wzięliśmy kredyt.
Nie chcę żeby moje pytanie zostało odebrane źle, bo wiem że jego dzieci dziedziczą udziały w jego części, ale mam wątpliwości jak to wygląda w praktyce. Oczywiście jest to pytanie hipotetyczne, ale bardzo mnie niepokoi.
Ja dziedziczyłabym 1/3 z jego połowy, 2/3 jego dzieci. Ale jak to jest z nieruchomością obciążoną hipoteką? Czy one dziedziczą ten dług także? Czy jeśli kredyt wzięłabym na siebie to ich też musiałabym spłacać? Obawiam się, że gdybym sprzedała tą nieruchomość, to pewnie starczyłoby na spłacenie hipoteki, ale za dużo by nie zostało, a już na pewno nie na jakieś małe mieszkanie dla mnie i żeby spłacać jeszcze ich. Czy wartość ich udziału możnaby było zweryfikować w stosunku do tego co było tylko moimi środkami? Nie wiem co robić, jak do tego podejść.

dziedziczenie , jeżeli nie było testamentu będzie ustawowe. jednocześnie podaję, że dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza tzn do wartości masy spadkowej.
Jezeli chodzi o nieruchomośc obciążoną hipoteką to w umowie muszą byc wskazane wszelkie regulacje na temat o któy Pani pyta.
kazdy spadkobierca dziedziczy w konkretnych ułamkach. w tym przypadku, zakłądając ze jest to dziedziczenie ustawowe z dobroziejstwem inwentarza to kazdy dziedziczy do wysokości otrzymanego spadku. jednak proponuję zapoznac sie z umową ustanawiającą hipotekę, gdyz tam będzie zaznaczone kto i jak i co.
pozdrawiam

Powrót