Dziedziczenie przez wnuki z pominieciem syna

• Autor wątku Autor wątku FW34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FW34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam 2 dzieci - syna i córkę.
Chciałbym sporządzić testament w którym zapiszę majątek córce i wnukom (dzieciom syna) , z pominięciem syna. Czy mogę to zrobić skutecznie prawnie , czy też synowi będzie przysługiwał zachowek ?
Drugie pytanie - od 5 lat jestem w faktycznej ( nie prawnej separacji z żoną. Nie mamy wspólnego majątku ( intercyza) , każde z nas ma osobne mieszkanie ,nie prowadzimy od 5 lat wspólnego gospodarstwa domowego. Nie chciałbym aby zona po mnie dziedziczyła . W jaki sposób wykluczyć ją z dziedziczenia i zachowku ? Niestety na rozwód żona się nie zgadza .

Samo pozbawienie udziału w spadku (poprzez nie powołanie w testamencie) nie jest wydziedziczeniem. Wydziedziczenie jest zarówno oddzielną instytucją prawną, jak i wymaga oddzielnego oświadczenia w testamencie.

Ja nie mówię o wydziedziczeniu tylko o powołaniu do spadku wnuków zamiast syna

Przepisów o powołaniu do dziedziczenia z ustawy nie stosuje się do małżonka spadkodawcy pozostającego w separacji, orzeczonej przez Sąd

Przepisów o powołaniu do dziedziczenia z ustawy nie stosuje się do małżonka spadkodawcy pozostającego w separacji, orzeczonej przez Sąd
od 5 lat jestem w faktycznej ( nie prawnej separacji z żoną.
Wygląda że nie przez sąd, bo nie prawnej, ale tą wątpliwość musi sam autor wyjaśnić.
Czy mogę to zrobić skutecznie prawnie , czy też synowi będzie przysługiwał zachowek ?
Nie powołuje się do spadku przez pominięcie w testamencie oraz pozbawia się prawa do zachowku przez wydziedziczenie w owym testamencie.

Ostatnia edycja:
Z tego rozumiem że jeżeli syna pominę w testamencie i zapiszę majątek wnukom (jego zstępnym) to synowi i tak będzie przysługiwał zachowek. W takim razie aby nie dostał zachowku muszę go wydziedziczyć . Czy wystarczy samo stwierdzenie w testamencie że go wydziedziczam czy też muszę to uzasadniać.
Problem polega na tym że syn ma oprócz własnych dzieci również dzieci adoptowane , które będą po nim dziedziczyć , a ja chciałbym żeby tylko moje naturalne wnuki dziedziczyły majątek po mnie.

Wydziedziczyć (pozbawić prawa do zachowku) można syna i jego dzieci, ale należy napisać o tym w testamencie oraz uzasadnić.
Kc stanowi w tej kwestii:
Art. 1008. Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony do zachowku:
1) wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego;
2) dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci;
3) uporczywie nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych.

Art. 1009. Przyczyna wydziedziczenia uprawnionego do zachowku powinna wynikać z treści testamentu.

Powrót