L
lnd24
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam pytanie dotyczące dziedzienia umowy dzierżawy z rolnikiem po śmierci mojego ojca. Sprawa wygląda tak że ojciec razem z moją mamą zawarli umowę dzierżawy w gminie po to żeby moją mama mogła dostawać rentę z krusu. Na umowie sprzed 9 lat były 3 działki które należały do ojca i jedna matki która została sprzedana podczas dzierżawy
Na początku marca dostałem nakazy płatnicze na których było moje nazwisko , gdzie zawsze te nakazy przychodziły aby do rolnika. Według stanowiska jednego z pracowników gminy wraz ze śmiercią mojego ojca tamta umowa została rozwiązana i powinna zostać podpisana nowa umowa. Po śmierci ojca sprzedaliśmy jedną działkę ze spadku po ojcu i notariusz rozwiązywał umowy dzierżawy działki na podstawie starej umowy.
Po śmierci ojca mama przeszła na rentę rodzinna z zusu jeżeli to coś zmienia.
Kto ma racje w takiej sytuacji?
Na początku marca dostałem nakazy płatnicze na których było moje nazwisko , gdzie zawsze te nakazy przychodziły aby do rolnika. Według stanowiska jednego z pracowników gminy wraz ze śmiercią mojego ojca tamta umowa została rozwiązana i powinna zostać podpisana nowa umowa. Po śmierci ojca sprzedaliśmy jedną działkę ze spadku po ojcu i notariusz rozwiązywał umowy dzierżawy działki na podstawie starej umowy.
Po śmierci ojca mama przeszła na rentę rodzinna z zusu jeżeli to coś zmienia.
Kto ma racje w takiej sytuacji?
Ostatnia edycja: