dziedziczenie ustawowe - spadek po dziadku

• Autor wątku Autor wątku kk-16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kk-16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, Chciałabym ustalić prawo do spadku po dziadku. Dziadek zmarł w 1983r, nie pozostawiwszy testamentu. Nie miał rodzeństwa, miał jedynego syna-mojego ojca, który żył w chwili śmierci dziadka. W chwili śmierci dziadka żyła też jego druga małżonka, która była osobą bezdzietną. Zgodnie z dziedziczeniem ustawowym spadek po dziadku w równych częściach przypada na syna dziadka i małżonkę dziadka, którzy obecnie już nie żyją (syn zmarł w 2002 r, małżonka dziadka w 1988). Wiadomo mi, że jedyną żyjącą krewną małżonki dziadka jest jej siostrzenica, która nigdy nie utrzymywała kontaktu z dziadkiem ani jego małżonką.
Moje pytania dotyczą spadku po drugiej małżonce dziadka.
1) Kto dziedziczy połowę spadku po dziadku, do której miała prawo jego małżonka?
2) Czy ja mogę dziedziczyć po drugiej żonie dziadka, skoro nie jest moją krewną?
3) Czy moja mama-małżonka syna dziadka (spadkodawcy) ma prawo do spadku po teściu i po jego małżonce

1. Moim zdaniem - jej siostrzenica.
2. Nie.
3. Nie.

Jest tak, że po danej osobie dziedziczą dzieci, wnuki, prawnuku oraz małżonek, a z braku wymienionych rodzeństwo, rodzice tej osoby (jeśli żyją)
Ponieważ miała rodzeństwo a siostra nie żyje, to jedyna spadkobierczynią zostaje siostrzenica.
Takie jest moje zdanie.

Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie dot. odpowiedzi 1):
Małżonka dziadka nie żyje od ponad 20 lat, a jej siostrzenica nie utrzymywała żadnych kontaktów z dziadkiem i jego małżonką za ich życia.
Co się stanie z częścią spadku dla siostrzenicy, jeżeli nie uda się ustalić jej personaliów ani adresu?
Czy połowa spadku (tj. cała cześć spadku dla siostrzenicy) przejdzie na rzecz gminy czy też może tę drugą połowę odziedziczyć syn po ojcu- tzn. mój ojciec odziedziczy całość spadku?

Jeżeli nie ma innych spadkobierców to następnym w kolejności jest gmina.

Powrót