Dzieła i produkty na wizualizacjach 3D

• Autor wątku Autor wątku airboy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

airboy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

jeśli temat już gdzieś się przewinął proszę mi wybaczyć, ale sam na nic takiego nie trafiłem. Mam problem z dwiema sprawami a nie mogę znaleźć na niego odpowiedzi. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Planuję założyć działalność, która będzie usługą projektową związaną z wnętrzami. W związku z tym że nie mam jeszcze realizacji, swoje propozycje i możliwości mogę przedstawić jedynie za pomocą wizualizacji 3D.

Pytanie 1 - czy w takim fikcyjnym projekcie wnętrza mogę powiesić na ścianie plakat polskiego artysty? Jest to plakat dostępny w sprzedaży, a ja bym go w pełni odzwierciedlił bez żadnych modyfikacji wymiarowych ani graficznych. Sytuacja wydaje mi się specyficzna, ponieważ gdybym zrobił zdjęcie istniejącego wnętrza w którym by on wisiał - pewnie nie byłoby żadnego problemu. Co jednak w takim przypadku, kiedy to wnętrze jest czysto hipotetyczne, a ja taki plakat pobrałbym z internetu i użył jako dodatek w swoim projekcie? Zaznaczam że jego użycie nie wiąże się z istotą mojej usługi, jest to jedynie dodatek pomocny w stworzeniu bardziej naturalnej sceny.

Pytanie 2 - czy mam prawo budować modele 3D rynkowych produktów (100% odzwierciedlenia czyli też z logo) i wykorzystywać je podobnie jak plakat - jako dodatki czysto aranżacyjne? Czy tak samo się to będzie miało do produktów dostępnych w sprzedaży oraz tych produkowanych kiedyś typu rower Flaming czy stara wieża UNITRY?

Pozdrawiam serdecznie

Nikt już nie ma tutaj konta, Szukaj jest łatwo dostępny.
airboy napisał:
... ponieważ gdybym zrobił zdjęcie istniejącego wnętrza w którym by on wisiał - pewnie nie byłoby żadnego problemu. ...
Nie byłoby.

1. Potrzebujesz odpowiedniej licencji na korzystanie z cudzego utworu.
2. Jak wyżej.

Ostatnia edycja:
Powrót