Dzielenie łącza

• Autor wątku Autor wątku lukasz335
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz335

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy mój dostawca internetu może zastrzec w regulaminie umowy, możliwość używania routera lub dzielenia łącza?

Czy przysługuje mi możliwość, korzystania z łącza w obrębie tego samego lokalu, dla celów niekomercyjny, w dowolny sposób?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.

Pewnie może zastrzec sposoby korzystania z łącza. Zacząłem się interesować internetem w Polsce w 2007 wtedy w niektórych firmach ciężko było podłączyć więcej niż jeden komputer. Obecnie kilka komputerów lub innych urządzeń sieciowych w mieszkaniu to standard. Jeśli chcesz postawić serwer to będzie ci trudno. Po pierwsze łącza są najczęściej niesymetryczne: np. downlink 5 MB uplink 256 kB. Po drugie najczęściej w umowach jest to zastrzeżone.

myszan napisał:
Pewnie może zastrzec sposoby korzystania z łącza. Zacząłem się interesować internetem w Polsce w 2007 wtedy w niektórych firmach ciężko było podłączyć więcej niż jeden komputer. Obecnie kilka komputerów lub innych urządzeń sieciowych w mieszkaniu to standard. Jeśli chcesz postawić serwer to będzie ci trudno. Po pierwsze łącza są najczęściej niesymetryczne: np. downlink 5 MB uplink 256 kB. Po drugie najczęściej w umowach jest to zastrzeżone.

Masz w ogóle jakiekolwiek pojęcie o sieciach? Autorowi nie chodzi o stawianie serwera, a asymetryczny typ łącza nie ma tu znaczenia.

Więc tak: Z tego co mi wiadomo może zastrzec zakaz udostępniania tego łącza osobom trzecim i świadczenia usług odpłatnie bądź bezpłatnie przez to łącze, ale raczej nie może odbierać prawa do zastosowania routera dla własnych potrzeb.

Powrót