M
mrrruffka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Cześć, czy ktoś mógłby wyjaśnić mi różnicę, bo naprawdę nie potrafię tego pojąć... może w ogóle od początku źle do tego podchodzę.. a mianowicie tak:
jest sobie pan X i pan Y
sytuacja A:
X mówi do Y: "zróbmy piosenkę: ja napisze tekst, a ty skomponuj muzykę"
-jak dla mnie jest to współtwórczość (wg. literatury rozłączna)
sytuacja B:
X mówi do Y: napisałem kiedyś wiersz, a ta twoja muzyka jest spoko, zróbmy z tego piosenkę, będzie hit radiowy.
-dla mnie utwór połączony
Teraz moje pytanie:
Jaka jest między nimi różnica, skoro w obydwu przypadkach zgodnie z art 9 i 10 PrAut. jest wymagana zgoda każdego ze współtwórców do wykonywania praw autorskich do całości utworu i tak samo w obu przypadkach do swojej części mającej samodzielne znaczenie każdy ze współtwórców może wykonywać prawo aut. samodzielnie...
Chodzi tu tylko o to wspólne ROZPOWSZECHNIANIE?
Przecież w sytuacji A też mogą tę piosenkę wspólnie rozpowszechniać...
Nie wiem, czy ja dziś mam jakiś wyjątkowo zły dzień, ale od początku do końca nie rozumiem istoty tych dwóch regulacji. Proszę niech mi ktoś powie w którym miejscu błądzę :help:
jest sobie pan X i pan Y
sytuacja A:
X mówi do Y: "zróbmy piosenkę: ja napisze tekst, a ty skomponuj muzykę"
-jak dla mnie jest to współtwórczość (wg. literatury rozłączna)
sytuacja B:
X mówi do Y: napisałem kiedyś wiersz, a ta twoja muzyka jest spoko, zróbmy z tego piosenkę, będzie hit radiowy.
-dla mnie utwór połączony
Teraz moje pytanie:
Jaka jest między nimi różnica, skoro w obydwu przypadkach zgodnie z art 9 i 10 PrAut. jest wymagana zgoda każdego ze współtwórców do wykonywania praw autorskich do całości utworu i tak samo w obu przypadkach do swojej części mającej samodzielne znaczenie każdy ze współtwórców może wykonywać prawo aut. samodzielnie...
Chodzi tu tylko o to wspólne ROZPOWSZECHNIANIE?
Przecież w sytuacji A też mogą tę piosenkę wspólnie rozpowszechniać...
Nie wiem, czy ja dziś mam jakiś wyjątkowo zły dzień, ale od początku do końca nie rozumiem istoty tych dwóch regulacji. Proszę niech mi ktoś powie w którym miejscu błądzę :help: