Dziennik elektroniczny w szkole

• Autor wątku Autor wątku !eMJej!
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

!eMJej!

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, moje pytanie dotyczy szkolnych dzienników elektronicznych i kwesti płacenia za nie.

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//501/233596/233603/233604/dokument121436.pdf

W dokumencie na stronie 11 §22.1 pkt 5 jest napisane:
Prowadzenie dziennika elektronicznego wymaga umożliwienia bezpłatnego wglądu rodzicom do dziennika elektronicznego, w zakresie dotyczącym ich dzieci.
Jak zinterpretować ten "zakres dotyczący dzieci". Czy są to oceny, nieobecności itp. itd.? Wszak nie ma tutaj nic wprost napisane.
Czy może w darmowym zakresie może się mieścić jedynie samo posiadanie konta i opcja korespondowania rodzica/ucznia z nauczycielami bez wglądu do ocen, frekwencji, tematów itd.

W mojej szkole dziennik elektroniczny kosztuje 20 zł na cały rok. Gdy zapytałem się nauczycieli czy wiedzą o tym przepisie, powiedzieli: "Szkoła udostępnia dziennik każdemu za darmo (w formie konta na stronie i możliwość pisania maili do nauczycieli), natomiast to nie szkoła, lecz firma zajmująca się dziennikiem pobiera dodatkowe opłaty za dodatkowe usługi (takie jak wgląd do ocen ucznia). Każdy nauczyciel odpowiadał mi tak samo (to znaczy, że jest to przygotowana gadka w stylu "jak obejść prawo i mieć je w głębokim poważaniu"). Dla mnie jest to głupota, tworzyć przepisy które szkoła z łatwością może obejść, lub zinterpretować je po swojemu. Zauważyłem już dawno, że większość takiego typu przepisów jest napisanych w taki sposób, że pozwala na dowolne ich interpretowanie. Sprawę może jedynie rozważyć kuratorium, choć jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że się tym przejmą.

Znalazłem jeszcze artykuł dotyczący tego przepisu. W skrócie mówi o tym, że póki go nie sprecyzują firmy nadal będą znajdywały w nim luki...

Darmowy e-dziennik za 22 zł. Rodzice płacą za zdalny dostęp do ocen dzieci - Edukacja - Gazeta Prawna - wiadomości, podatki, prawo, biznes i finanse

Pozdrawiam, Darth-Trix

Powrót