Dzierżawa samochodu a odpis amortyzacyjny osba fizyczna

• Autor wątku Autor wątku maldon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maldon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem instruktorem nauki jazdy, pracuję na umowę zlecenie (praca dodatkowa), brak działalności gospodarczej. Ośrodek szkolenia wydzierżawił ode mnie samochód za co dostaję 600zł miesięcznie jest to więc mój przychód miesięczny. Czy jako osoba fizyczna mogę dokonywać odpisu amortyzacyjnego. Jeżeli tak, to jak to się robi (wiem że ustala się wartość początkową dzieli na miesiące 36 lub 60.....) ale nie wiem dokładnie jak to jest Proszę o pomoc lub wykładnię prawa. Dzięki amortyzacji obniżyłbym sobie kwotę podatku od wydzierżawienia samochodu (amortyzacja byłaby moim kosztem cyba kosztem uzyskania....?)

moim zdaniem nie prowadząc DG nie można dokonywać odpisów amortyzacyjnych.....

Zgodnie z przepisami aby można było dokonywać amortyzacji należy prowadzić dział. gosp. oraz - i to jest ważne - wprowadzić go do ewidencji środków trwałych!
BOHO miał rację.

nie miał tylko MA
Czy na pewno?
- patrz art. 22a -
Art. 22a. 1. Amortyzacji podlegają, z zastrzeżeniem art. 22c, stanowiące własność lub współwłasność podatnika, nabyte lub wytworzone we własnym zakresie, kompletne i zdatne do użytku w dniu przyjęcia do używania:

1) budowle, budynki oraz lokale będące odrębną własnością,

2) maszyny, urządzenia i środki transportu,

3) inne przedmioty

- o przewidywanym okresie używania dłuższym niż rok, wykorzystywane przez podatnika na potrzeby związane z prowadzoną przez niego działalnością gospodarczą albo oddane do używania na podstawie umowy najmu, dzierżawy lub umowy określonej w art. 23a pkt 1, zwane środkami trwałymi.

Więc można amortyzować środek trwały bez działalności gospodarczej :)

Dzięki "major2009" ale czy możesz powiedzieć jak to się robi technicznie. Z tego co wiem wartość początkową auta tj. 35 tys. zł. dzielę na okres przez który chcę amortyzować auto np. 35000/60 (5 lat) = 583zł, czyli skoro przez rok uzyskam przychód z dzierżawy w kwocie 600zł * 12 miesięcy= 7200. Płacę podatek od różnicy między przychodem z dzierżawy a odpisem amortyzacyjnym czyli 7200-6996= 204 i od tych 204 zł powinienem zapłacić 19% podatku TAK? Proszę o odpowiedź czy dobrze to skalkulowałem. Z góry dziękuję.

1) należy założyć ewidencję śr. trwałych i wpisać samochód wyceniony zgodnie z kwotą zakupu, lub jeżeli samochód nabyto przed dniem założenia ww. ewidencji wg wyceny dokonanej przez podatnika - wg cen rynkowych na ostatni dzień roku poprzedzającego rok założenia ewidencji.
2) wybrać stawkę - 20%, ewentualnie 30 miesięcy (dla samochodów używanych)
3) co miesiąc można pomniejszać przychód o miesięczną amortyzację i od takiej kwoty wpłacać podatek

major2009 napisał:
Czy na pewno?
- patrz art. 22a -

Więc można amortyzować środek trwały bez działalności gospodarczej :)

hmm....możesz mieć rację..... czy jednak taka działalność o charakterze ciągłym nie zostanie uznana przez US za działalność gospodarczą ?

Raczej nie - stanowi odrębne źródło przychodów.

Powrót