Dziwna aukcja allegro. Prosze o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku madoox30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madoox30

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam.
Dziewczyna zakupiła poprzez aukcje w allegro płaszcz z wełny. Wylicytowała na 305 zł, wpłaciła pieniądze i sprzedającej zawiesili konto. Na pytanie dlaczego(sprzedająca), stwierdziła że to robota konkurencji. Po około 2 tygodniach i kilku ponaglajacych mailach przyszedł płaszcz- o dziwo z Chin lub Korei- więc dlatego tak długo czekaliśmy na przesyłkę.
Poza długoscia żaden rozmiar się nie zgadza(są mniejsze niż w opisie aukcji o ok 2-3 cm) i co najgorsze w tytule aukcji było napisane że to płaszcz z wełny natomiast materiał bardziej przypomina polar, jakiś poliester sztuczny niż wełnę.
Napisaliśmy maila do użytkownika konta zeby zaproponowała jak rozwiązać ten problem-bez odzewu(ponoć przebywa za granicą, dodzwonić też się nie idzie). W drugim mailu zażądaliśmy zwrotu gotówki w zamian za odesłanie płaszcza na adres widniejący w allegro-bez odzewu.
Pytam się więc, co moge zrobić dalej aby odzyskać pieniądze. Dodam że po poszukiwaniach znaleźliśmy pewien fakt-otóż osoba sprzedająca prowadzi chyba firmę która sprzedaje felgi aluminiowe(strona internetowa) i o dziwo wpłaciliśmy pieniądze za płaszcz na konto firmowe ponieważ pokrywa się ono z danymi w allegro i danymi ze strony internetowej(nr konta i dane do przelewu).
Co mogę zrobic dalej...prosze o pomoc i podpowiedź.

witam

napisać na dane osobowe, które państwo znależliście w internecie - adres i dane osobowe właściciela firmy sprzedającej felgi alumniniowe; zgłosić mu roszczenie - reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową; albo niech wymieni na wolny od wad, albo naprawi (to drugie byłoby raczej nierealne); jeżeli nie będzie w stanie, to niech odda pieniądze; roszczenie zgłoś listem poleconym
mam nadzieję, że nie mylę się - z opisu wynika że sprzedający zbywał ten wadliwy towar w charakterze przedsiębiorcy, zatem ma zastosowanie ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

pzdr
k

http://www.allegro.pl/item243468390_now ... szary.html ,
nie do końca...metodą sprawdzania zorientowaliśmy się że konto pani która nam sprzedała płaszcz jest też kontem firmowym firmy "x". Na aukcji nigdzie nie ma w opisie że sprzedaje firma a dziewczyna niestety nie przeczytała co pisąło na stronie "omnie" przy nicku tej pani. Teraz brak możliwości sprawdzenia gdyż konto jest zawieszone. Towar tak czy inaczej jest niezgodny z umową, natomiast interesuje mnie brak reakcji tej pani na maile bo to że towar przyszedł z Chin czy z innego kraju, cóż, nasza strata. Wazne że jest niezgodny z opisem w aukcji. Nie bardzo wiem jak mam rozmawiać dalej ze sprzedającym. Dodam że dane w allegro są na osobą nie na firmę.

czy ewentualnie mogę sprawę zgłosić na policję? są ku temu podstawy? wyłudzenie pieniędzy?

Sprawa zgłoszona, jednakże do rozpatrzenia przez lokalną policję tamtejszej strony. Mam pytanie. Czy jeśli (o ile wogóle) sprzedawca będzie się bronił np słowami że działał on w dobrej wierze, bo przecież płaszcz dotarł, czy nadal można zastosowac art. 286 par.1? Pytam ponieważ słyszałem o przypadku iż przy kradzieży samochodu sprawca twierdził że chciał się tylko przejechać, ponieważ nigdy nie da rady zarobić na takie fajne autko i zmienili mi kategorię z kradzieży na chwilowe przywłaszczenie, pomimo że samochód mu w garażu znaleźli.

Powrót