Dziwna firma skupująca rzekome długi i egezkucja

• Autor wątku Autor wątku user728334
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U

user728334

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie.Nie dawno dostałem jakieś wezwanie do zapłaty od firmy "NEGRESKO HURTOWNIA LODÓW MROŻONEK I ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH SP Z O O".

Od kancelarii dowiedziałem się że ponoć skupili jakiś mój mandat z 2008 r., i pewnie bym w to nawet uwierzył, gdyby nie fakt że za chwile przyszło identyczne pismo do mojej Matki mieszkającej pod tym samym adresem, a za kilka dni powiadomienie o zaplanowanej podwójnej egzekucji i tak z "mandatów" na jakieś 120pln nagle sie zrobiło łącznie ponad 2000 zł.

Już nawet pomijając to że nie wiem od kiedy hurtownie lodów skupują długi, to zastanawiające jest to że mają "własnych" komorników żeby załatwiać sprawy w takim tempie i po prostu czyścić ludziom domy w przeciągu miesiąca.
Wali to przekrętem z daleka ale nie wiem czy mam tak po prostu zgłosic próbe wyłudzenia? Przecież policja nic nie zrobi bo oni sami przeważnie prawa cywilnego nie znają i komornikom nie podskakują, co powinienem zrobić?

czarny911 napisał:
Już nawet pomijając to że nie wiem od kiedy hurtownie lodów skupują długi,
co ma piernik do wiatraka, kupili wierzytelność i tyle,
czarny911 napisał:
Wali to przekrętem z daleka ale nie wiem czy mam tak po prostu zgłosic próbe wyłudzenia?
jakiego wyłudzenia?

lepiej zastanów się nad sprawą od strony prawnej i zacznij działać,

robinson21 napisał:
co ma piernik do wiatraka, kupili wierzytelność i tyle,

jakiego wyłudzenia?

lepiej zastanów się nad sprawą od strony prawnej i zacznij działać,

Nie umiesz czytać czy też jesteś skorumpowaną gnidą? Przecież to na kilometr nieuczciwa praktyka , przyjdzie komornik z kimś z tej firmy i będą chcieli brać np. elektronikę za 10k w imię długu który kilka dni temu wynosił 100pln i o którym wcześniej przez 10 lat jakoś nikt mi nie pisał.

Mogą sobie nawet kupić sprzęt do lewatywy i stosować sobie z kwasu fluorowodorowego i nic mi do tego, ale jak skupują jakieś moje długi to mam być poinformowany kto i od kogo kupił, jakieś muszą być podstawy prawne i moralne tego wszystkiego inaczej jest to wyłudzenie i zwyczajny fortel.

damian xxx napisał:
Matka również ma niezapłacony mandat ?

Nic takiego nie przyszło wcześniej, nie wydaje mi się żebyśmy akurat oboje mieli niezapłacone mandaty z 2008 r o których nie wiedzieliśmy i które oni by mogli kupić.

czarny911 napisał:
Nie umiesz czytać czy też jesteś skorumpowaną gnidą?
nauczono moją osobę czytać a nadto ze zrozumieniem przeczytanego tekstu,
czarny911 napisał:
przyjdzie komornik z kimś z tej firmy i będą chcieli brać np. elektronikę za 10k w imię długu który kilka dni temu wynosił 100pln i o którym wcześniej przez 10 lat jakoś nikt mi nie pisał.
poczytaj trochę o egzekucji komorniczej,
czarny911 napisał:
ale jak skupują jakieś moje długi to mam być poinformowany kto i od kogo kupił, jakieś muszą być podstawy prawne i moralne tego wszystkiego inaczej jest to wyłudzenie i zwyczajny fortel.
art. 509 k.c. i dalsze,

czarny911 napisał:
Nie umiesz czytać czy też jesteś skorumpowaną gnidą?
Z takim stanem umysłu, dostaniesz poradę. Idź do sklepu kup dobrą (najlepszą) herbatę, dobre ciastka i sprawdź czy działa dzwonek do drzwi.

Poza tą poradą, radzę Ci kasować bilet w komunikacji publicznej. Radzę Ci też szanować osoby, które próbują Ci doradzić, zamiast strugać hebanowego Kena.

Idź do sklepu kup dobrą (najlepszą) herbatę, dobre ciastka i sprawdź czy działa dzwonek do drzwi.
Może nie pomóc, jak takim tonem będzie rozmawiać z komornikiem i wierzycielem, to skończy się na licytacji "co popadnie i w ręce wpadnie".

A mogłoby się skończyć oddaleniem powództwa. Trudno. Dla innych pytających tylko poinformuję, że taką sprawę najczęściej jak najbardziej można wygrać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót