Dziwna sprawa w firmie windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku treebe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

treebe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!
Przyszło do mnie pismo z zarządzeniem wykonania egzekucji komorniczej, zadzwoniłem do tej kancelarii i tam dostałem numer do firmy ULTIMO. zadzwoniłem do wyżej podanej firmy i tam się dowiedziałem że dług jest z telefonii komórkowej (prawie 10 lat dokładnie nie pamiętam) ale chodzi mi dokładnie o taką sprawę że Pani w firmie ULTIMO powiedziała że mój pesel się nie zgadza. Zapytałem się co w takiej sytuacji mogę zrobić to odpowiedziała mi że mogę wystąpić na drogę sądową. Jakie mam prawa w takiej sytuacji i czy mam szanse na drodze sądowej.

Pozdrawiam!

czy to pismo bylo od komornika ? nie dostales wczesniej zadnego nakazu zaplaty ?

Może by ktoś napisał poradnik - co robić w wypadku otrzymania pisma od komornika odnośnie egzekucji przedawnionych należności przez firmę windykacyjną? :)

Tak to pismo było od komornika. Komornik właśnie wstrzymał egzekucje do wyjaśnienia sprawy.

I dostawałem nakaz zapłaty lecz oczywiście nie opłaciłem. Tak jak wyżej napisał mineło prawie 10 lat i dzwoniąc do firmy windykacyjnej nie zgadzają się moje dane czyli pesel i Pani przez telefon powiedziała że dziwna sprawa a wręcz bardzo dziwna... I Pytanie mam takie czy można coś zrobić jeżeli taka ważna rzecz jak pesel się nie zgadza? Bo to nie jest literówka w nazwisku w końcu...

Nawet jak minie okres przedawnienia to należało się na tą instytucję powołać jak otrzymałeś nakaz zapłaty.
Inną sprawą jest fakt że Twoje dane są niezgodne.

NO jak był odebrany nakaz i nie sprzeciwiłeś to d... blada. A z danymi może być różnie - może omyłka pisarska i sprostowanie będzie.

Depi napisał:
NO jak był odebrany nakaz i nie sprzeciwiłeś to d... blada. A z danymi może być różnie - może omyłka pisarska i sprostowanie będzie.

Jeśli chodzi Ci o Zarządzenie egzekucji to nie był to polecony a było w skrzynce. Wysłane poprzez firmę IN POST. Czyli d...?

Nie - chodzi o NAKAZ ZAPŁATY wydany przez SĄD. (rejonowy w X).

nic takiego nie dostałem. Jedynie to mogło być w którymś z awizowanych listów których nie odebrałem z poczty.

No jak było w liście poleconym, a Ty nie odebrałeś, to jakbyś odebrał. Nazywa się do doręczenie zastępcze - trzeba listy odbierać!

Możesz starać się o przywrócenie terminu na złożenie sprzeciwu, ale musisz mieć dobry powód, dla którego BEZ TWOJEJ WINY uchybiłeś terminowi. Potrzebne będą dane, więc od komornika weź numer tytułu egzekucyjnego (czyli zapewne nakazu zapłaty), idź do sądu wszystko przejrzyj (daty!) i dobrze będzie dla Ciebie, jak akurat w te 2 tygodnie, co miałeś na sprzeciw byłeś na wakacjach na drugim końcu świata na co masz potwierdzenie :)

Dziękuje bardzo za informacje i Życzę miłej niedzieli:)

Powrót