Dziwna sprawa z patentem

• Autor wątku Autor wątku greg1003
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

greg1003

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 637
Witam.
Dostałem niedawno maila od Samsunga (dokładniej od działu prawnego).
Jestem sprzedawcą detalicznym, sprzedaję m.in. zamienniki do tonerów/tuszy.
Otrzymałem pismo którego treść zaraz wkleję.
Jak to jest ze sprawdzaniem patentów na dany towar wg. prawa ?
Odpowiadam za to ja (jako sprzedawca) , czy importer który wprowadza je do obrotu na terenie RP?
Towar biorę tylko i wyłącznie od autoryzowanych polskich dystrybutorów, wszystko legalne.
Będę bardzo wdzięczny za szczere i konstruktywne opinie, zwłaszcza w sprawie weryfikacji patentów.
Chodzi generalnie o zamienniki do serii tonerów 4072 i 4092, produkowane przez Incore,ale zapewne zaraz okaże się że do wszystkich producentów danych zamienników...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Tutaj już analogiczny problem roztrząsaliśmy, odpowiedzialność za naruszenie prawa autorskiego w ciągu grafik - drukarnia - dystrybutor. Wnioski były takie, że w przypadku odpowiedzialności karnej dwóch ostatnich może się obronić (skutecznie ??) to jednak biorąc pod uwagę odpowiedzialność cywilną wszyscy mogą ponieść konsekwencje. Wydaje mi się, że Samsung obrał taki kierunek przeciwko wszystkim zamiennikom. Ponieważ nie mogą zabronić stosowania zamienników zaczęli walczyć o naruszenie prawa patentowego.

Otóż to. Na pewno też zdenerwowali się na fakt, że całkiem niedawno głośno było o tym, iż stosowanie zamienników nie narusza warunków gwarancji / rękojmi. Jeżeli dowiodą, że naruszasz ich prawo, to wina lub jej brak nie ma żadnego znaczenia w kwestii odpowiedzialności.

Zacznij sie martwic jak przyjdzie list fizyczny a nie email.
Takie pismo to nawet konkurencja sprzedająca tonery od tego samego dystrybutora mogla wyslac ;)

AKD Lawyers & Civil-law Notaries
Teoretycznie to Oni wysłali.
A w piśmie żądają dostarczenia informacji mogących w przyszłości posłużyć do określenia wysokości roszczeń. :wow:

Ostatnia edycja:
Też dostałem takie pismo, jak to się u was skończyło?

Witam również dostałem takie pismo jak u was sprawa się rozstrzygnęła ?

Myślisz, że po ponad dwóch latach ktoś obserwuje ten wątek.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót