Dziwna sprawa znajomego.

• Autor wątku Autor wątku rafal9944
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal9944

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! :)

Dzisiaj zostałem poinformowany przez znajomego który napisał do szkoły o występującą patologię która występuję u poszczególnych uczniów. Patologia w postaci spożywania alkoholu, palenia tytoniu czy też innych odurzających środków. Chodzi o to, że każda z tych patologii została przedstawiona na zdjęciach wysyłających za pośrednictwem portalu 'Snapchat'. Z jego wypowiedzi wynika, że on tych zdjęć nie kopiował po prostu natknął się na nie w sieci i przekazał te zdjęcia szkole jako informacja. W wyniku dostrzeżonej patologii chciał żeby została sprawdzona sytuacja w rodzinie, szkole. Jednak sprawa została odwrócona przeciwko niemu. Jeżeli nie przyznałby się do wysłania tej informacji do placówki sprawa ciągnęłaby się do odpowiedzialności karnej. Została przez niego zachowana anonimowość. Wysyłający oraz uczniowie dotknięci patologią nie są pełnoletni. Z tego co mi wiadomo osoba dotknięta patologią nie poniosła żadnych konsekwencji. Czy wysyłający znajomy jest po prostu idiotą za przeproszeniem czy druga strona bezpodstawnie groziła wtargnięcia na drogę prawną. Nie mam pojęcia czy to jest odpowiedni dział, ale proszę o rozpatrzenie tej sytuacji. Pozdrawiam! :)

Każdy, kto stwierdzi istnienie okoliczności świadczących o demoralizacji nieletniego, w szczególności naruszanie zasad współżycia społecznego, popełnienie czynu zabronionego, systematyczne uchylanie się od obowiązku szkolnego lub kształcenia zawodowego, używanie alkoholu lub innych środków w celu wprowadzenia się w stan odurzenia, uprawianie nierządu, włóczęgostwo, udział w grupach przestępczych, ma społeczny obowiązek odpowiedniego przeciwdziałania temu, a przede wszystkim zawiadomienia o tym rodziców lub opiekuna nieletniego, szkoły, sądu rodzinnego, Policji lub innego właściwego organu.

Mówi o tym Art. 4. § 1. USTAWY z dnia 26 października 1982 r. o postępowaniu w sprawach nieletnich

Powrót