Dziwne praktyki na Allegro - sprzedawca oferuje drukarkęw Włoch bez gwarancji!

• Autor wątku Autor wątku Zothommog
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zothommog

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.

Kupiłem drukarkę marki Brother u firmy, która je sprzedaje na Allegro i do tego ma swoje tonery i materiały eksploatacyjne do tych sprzętów.

Marka Brother daje 2-letnią gwarancję na sprzęt z możliwością rozszerzenia jej o kolejny rok po dokonaniu rejestracji urządzenia na ich stronie.

Próbowałem zarejestrować kupiony sprzęt, ale wyskakuje błąd, a polski oddział firmy nie potrafi mi pomóc; wychodzi na to, że sprzedawca z Allegro po prostu kupił sprzęt z Włoch, być może zarejestrował go dla jakichś celów i teraz ja nie mogę tetgo zrobić (albo sprzęt pochodzi z kradzieży...? ) W treści oferty nie ma ANI SLOWA o tym, że brak 3-letniej gwarancji i że sprzęt nie jest z polskiego rynku...

Zgosiłem ten problem sprzedawcy, a on odpisał, że nie muszę rejestrować, bo on udziela mi swojej 12-miesięcznej gwarancji, jeśli zakupię u niego materiały eksploatacyjne... Przecież to jakaś kpina - mam 3-letnią gwarancję producenta, a on oferuje mi rok... ale nie mogę zarejestrować produktu, a w instrukcji obsługi mam instruktaż jak sprzęt zarejestrować, więc producent to przewiduje.

Proszę o pomoc, co zrobić z tym sprzedawcą - czy prawo jest po mojej stronie?

A w opisie aukcji miałeś informacje o gwarancji producenta?

Nie miałem w opisie wzmianki o gwarancji producenta. Czy ten fakt sprawia, że nie mam do niej praw, mimo że producent na swojej stronie o tym informuje?

Gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym a nie obowiązkowym i sprzedawcę obowiązuje to co było opisane w ofercie a nie gdzieś na stronie producenta.
Masz 14 dni na zwrot jak ci to nie odpowiada.

Nie ma gwarancji, ale masz odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady rzeczy sprzedanej.

W zależności od tego kiedy i od kogo kupiłeś drukarkę:
jak od firmy to masz do 14 dni na zwrot jeżeli nie nosi śladów nadmiernego użytkowania (tu używam uproszczenia).

Możesz, tak jak pisze Reset321 - nie baw się w gwarancje tylko rękojmię. Jeżeli zakup był w tym roku to masz domniemanie istnienia wady przez 2 lata (to także uproszczenie, bo od 2023 nie obowiązuje rękojmia dla Konsumentów tylko inne przepisy).

Więc od kogo kupiłeś i kiedy?

Powrót