Dziwny email od Dlugi.info

• Autor wątku Autor wątku speed_cars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

speed_cars

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, 18.12.2016 dostałem email od dlugi.info następującej treści:

Piszemy w związku z możliwością wystawienia Twojego długu na największej giełdzie długów Dlugi.info <http://dlugi.info/>.
Możesz otrzymać szczegółowe informacje w tym temacie. Jeżeli chcesz otrzymać niezobowiązującą ofertę odpowiedź na tę wiadomość TAK.

Czy mam im odpisać emaila na "Tak" ? Na ich stronie nie poszukałem telefonu do nich. Niewiem co zrobić w tej sprawie.

Jestem ciekaw skąd mają mojego emaila !

Bardziej istotne, czy masz jakieś długi czy też nie?

Mi nic nie wiadomo o jakiś długach. W moim odczuciu nie mam żadnych długów. Zastanawiam się czy tam warto zarejestrować, tylko przy tym należy podam im adres domowy, oraz pesel.

Dziękuję za pomoc. Tak zrobię, zignoruję to.

To taka reklama jest :) Przy okazji dane zbierają...

digiton, uspokoiłeś mnie :). Pamiętam podobne reklamy od Krajowego Rejestru Długów. Przeglądałem długi z mojej miejscowości, przedsiębiorca który ma kiosk, według danych na tej stronie, to ona ma długi. Nie warto tym przejmować się.

...wręcz nie powinieneś odpowiadać. To jest próba wyłudzenia Twoich danych osobowych. (KRD to jest coś innego i tym należałoby się przejąć)

Skontaktowałem się z tą firmą: dlugi.info. Napisali że chodzi o centralny rejestr działalności gospodarczych.
W 2013 roku, otworzyłem na dwa dni firmę. chciałem jeździć na własnej działalności jako kierowca międzynarodowy. Po dwóch dniach, postanowiłem że zamknę tą działalność, ponieważ wolałem iść na umowę zlecenie.

Sprawdzałem na stronie: https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg.cms.engine/ Na tej stronie pisze że miałem na siebie przez dwa dni firmę. Żadnych listów nie dostałem od CRDG, gdzie miałbym coś zapłacić. Jutro zadzwonię do nich, zapytam się dokładnie oco chodzi z tym.

Alladyn_A napisał:
...wręcz nie powinieneś odpowiadać. To jest próba wyłudzenia Twoich danych osobowych. (KRD to jest coś innego i tym należałoby się przejąć)

Masz rację kolego, wydaje mi się że chcą wyłudzić dane osobowe. Podczas rozmowy na Facebooku mówili że mogę sprawdzić dług po Nip, sprawdzałem, nic mi nie poszukało. Trzeba być bardzo ostrożnym.

Powrót