E-bay przesyłka nie doszła

• Autor wątku Autor wątku malaore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malaore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
To mój pierwszy post na forum, z góry przepraszam za jakiekolwiek faux pas z mojej strony...

Zatem jak w temacie, 6.12 kupiłam przedmiot na ebay (link do przedmiotu i opisu Apple Iphone 7 128 GB Czarny Gwarancja producenta | eBay). Co prawda miałam opory, bo sprzedawca był "świeży", jednak miał pozytywne komentarze, przedstawił się, podał pełną nazwę oraz adres firmy i wszystkie dane (NIP, REGON) co trochę uśpiło moją czujność. Początkowo dobry kontakt mailowy ze sprzedawcą. Niestety płaciłam przelewem. Po otrzymaniu przez niego wpłaty miałam dostać numer przesyłki, dostałam tylko niedziałającego linka. Przesyłka miała dojść maksymalnie do dzisiejszego dnia. Nie ma ani przesyłki, ani kontaktu ze sprzedającym, pojawiły się tylko negatywne komentarze... Jak mniemam oszukano mnie. Zastanawia mnie tylko skąd te pozytywy u sprzedającego.
Mam pytanie jakie są szanse odzyskania pieniędzy, z racji tego, że płatnośc wykonałam przelewem. I czy sprawę od razu zgłosić na policję czy może lepiej załatwić to przez ebay (na jakie rozporządzenie mogłabym się powołać, żeby potraktowali mnie poważnie)?
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

zgłoś na policje i zgłoś do ebay, ale jeśli to profesjonalny oszust to niestety nic się nie będzie dało zrobić.
PS. Cena nie była czasem zaniżona?

Była zanizona ale nieznacznie, nie na tyle żeby wyglądało na oszustwo... mam szanse na zwrot pieniędzy?

jeśli to profesjonalny oszust to nie ma szans. Nie namierzą go. pełno takich sytuacji. Codziennie setki Polaków nabiera sie na olx czy innych ogłoszeniach i sprawa umarzana jest po dwóch tygodniach z powodu nie wykrycia sprawcy. Nie wiem czy na ebay jest program ochrony kupujących jak na allegro, bo np na allegro miał byś szanse odzyskać pieniądze.

ehhh... Ok będę czekać na rozwinięcie sprawy. W każdym razie dziękuje za pomoc

Powrót