e-book i załączniki

• Autor wątku Autor wątku mirek1950
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirek1950

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Stworzyłem dokumentację systemu jakości w kilku firmach. Zamierzam napisać e-booka o tworzeniu dokumentacji systemów jakości. W e-booku mam zamiar wykorzystać (jako załączniki) przykłady procedur, które są mojego autorstwa - oczywiście usuwając informacje identyfikujące firmę czy firmy (loga, nazwy, nazwiska itp.) i nieznacznie je zmieniając na potrzeby książki. Procedury będą tylko te, które wymaga norma. Zaznaczam, że tworzyłem dokumentację będąc w stosunku pracy z daną firmą (umowa o pracę na czas nieokreślony) i tworzenie systemów jakości było jednym z moich podstawowych obowiązków.
Jak to będzie z prawami autorskimi do tego e-booka i do wykorzystania załączników?
Ile trzeba zmienić w dokumencie, aby był uznany za nowy?
Niektórych zwrotów, czy wyrażeń nie można zmienić, bo tak definiuje je norma.

Witaj,

trudny temat. Ogólnie, tego typu dokument, podobnie jak instrukcja BHP czy SIWZ, może być utworem posiadającym ochronę prawnoautorską.

Zacznijmy więc od tego, czy dokumentacje, które stworzyłeś są utworami w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej zwana upaipp) - Art.1.? Czyli czy posiadają wkład twórczy i mają swój indywidualny charakter pośród innych tego typu materiałów. Jak sam napisałeś, po części zawierają one rutynowe formuły wymagane jakimiś odrębnymi przepisami i, zapewne, rutyną stosowną dla tego typu materiałów. Należy również pamiętać, że o tym, czy dany dokument można traktować jako utwór decyduje jego FORMA, a nie treść.

A więc czy forma w jakiej napisałeś te dokumentacje (czyli układ treści, akapitów, budowa zdań, używane słownictwo, użyta czcionka, etc...) jest niepowtarzalna i można powiedzieć, że twórcza, w stosunku do innych tego typu dokumentów? Musisz na to pytanie odpowiedzieć sam.

Zakładając, że dokumentacje stanowią utwory w świetle upaipp:
Zaznaczam, że tworzyłem dokumentację będąc w stosunku pracy z daną firmą (umowa o pracę na czas nieokreślony) i tworzenie systemów jakości było jednym z moich podstawowych obowiązków.
osobiste prawa autorskie do dokumentacji - Art.16. upaipp. - przynależą do Ciebie (chyba, że w umowie o pracę były jakieś zapisy na tę okoliczność), natomiast majątkowe prawa autorskie przynależą do pracodawcy - Art.12. upaipp (chyba, że w umowie o pracę były jakieś inne zapisy na tę okoliczność) .
Jak to będzie z prawami autorskimi do tego e-booka i do wykorzystania załączników?
e-book (wyłączając na razie cytaty dokumentacji) będzie całkowicie nowym dziełem / utworem w odróżnieniu do dokumentacji, które poprzednio tworzyłeś, więc całość praw autorskich przynależeć będzie do Ciebie.
Ile trzeba zmienić w dokumencie, aby był uznany za nowy?
praktycznie napisać go samemu od nowa. Jeśli dokona się tylko jakichś mniejszych czy większych zmian, to w praktyce otrzyma się opracowanie utworu pierwotnego, na rozpowszechnianie którego to opracowania niezbędna jest zgoda twórcy utworu pierwotnego - Art.2. upaipp., albo powstanie utwór z zapożyczeniami (cytatami), na użycie których trzeba mieć zgodę właściciela praw autorskich - Art.17. upaipp. Oczywiście, nie będzie to się tyczyć fraz obligatoryjnych. Więcej można znaleźć tam: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html i tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html

Powracając do meritum, jeśli fragmenty dokumentacji ilustrowałyby tylko treści w twoim poradniku, to być może mógłbyś wykorzystać prawo cytatu - vide przytoczony powyżej link. Tylko, że to musiałbyś ocenić sam, bo tylko Ty masz koncepcję swojej książki w głowie - a więc proporcje ilości twoich treści do ilości cytatów. Pamiętaj, że jeśli zdecydowałbyś się na korzystanie z prawa cytatu, to w razie ewentualnego konfliktu (odpukać) będziesz musiał udowodnić swoje racje. W przeciwnym przypadku wymagane byłyby zgody pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, chyba wiem już o co chodzi.

Powrót