E booki- odsprzedaż

• Autor wątku Autor wątku oliemi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
oliemi

oliemi

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 779
Czy jest juz jakaś regulacja prawna jeśli chodzi o odsprzedaż ebooków.
Wiadomo, papierową wersję mogę pożyczyć, sprzedać ale nie wiem co z elektroniczną wersją. Pytam dlatego, że pojawił się post na facebooku z propozycją odsprzedaży ebooków, chciałabym kupić kilka ale jak to zrobić, zeby było legalnie ?

Nie ma żadnych szczególnych regulacji dotyczących e-booków. Traktując go jako egzemplarz utworu działa zasada wyczerpania prawa. Chyba, że dochodzi tutaj do bezprawnego rozpowszechniania.

Ostatnia edycja:
Poproszę o wytłumaczenie tego jak zwykłemu laikowi.

Można sprzedać czy kupić ? Jeśli tak, to w jaki sposób, umowa ?

Jeśli jest to materialny egzemplarz, nie ma problemów. W przypadku plików, spór nadal trwa, choć w przypadku programów z licencjami sprzedawanymi w sieci, TSUE uznał dalszą odsprzedaż za dopuszczalną.

Jeżeli nie są chronione prawem autorskim majatkowym 115 i 116 kk to myśle że możesz

Zgodnie z ustawa z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych
(D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie,
powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści bez zgody
właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5

Pomijając fakt, że piszesz nie na temat to jeszcze nie wiesz co sam piszesz. Nie dość, że wskazujesz kodeks karny to jeszcze nie wiadomo dlaczego przywołujesz odpowiedzialność karną w związku z rozporządzaniem egzemplarzem utworu.

Ostatnia edycja:
zostawie bez komentarza :) ja jestem przekonany do swoich racji, a Ty do swoich

Zgodnie z ustawa z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych
(D.U. 1994/24/83) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie,
powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych treści bez zgody
właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5

Wypowiadasz się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia.

widze że komentarze są kasowane więc nie będę się udzielał i wiem doskonale co piszę

Zabierasz głos na temat o którym brak Tobie podstawowej wiedzy .Na dodatek przytaczasz zadanie skopiowane z sieci jako własne.

Coś nasze prawo nie nadąża za nowoczesnością... :o jednym słowem jeśli chodzi o pliki lepiej nie ryzykować kupowania.

Dzięki wielkie, mam nadzieję że niedługo rozwiążą ten problem.

Powrót