E-mail od urzędu skarbowego w sprawie niepodjętej działalności

• Autor wątku Autor wątku Resopowic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Resopowic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, 29.04 złożyłem wniosek o wpis do rejestru CEIDG z przyszłą datą (01.06.2021) rozpoczęcia działalności gospodarczej. Do wniosku dołączyłem również wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej. Od tego czasu kilkukrotnie przekładałem termin rozpoczęcia działalności, zawsze z zachowaniem terminu. W dniu 30.08.2021 (ostatni wskazany termin rozpoczęcia działalności 1.09.2021) zamknąłem działalność jako niepodjętą. Aktualizacji odnośnie działalności dokonywałem tylko za pośrednictwem portalu CEIDG, nie informowałem na bieżąco o zmianach urzędu skarbowego, założyłem z góry, że skoro otworzenie działalności odbyło się przez jeden portal to tak samo jest ze zmianami czy z jej zamknięciem. Taką też informację znalazłem w sieci - urząd skarbowy jest informowany automatycznie zarówno przy aktualizacji wniosku czy zamknięcie działalności. Tydzień temu otrzymałem wiadomość e-mail od urzędu skarbowego z prośbą o kontakt telefoniczny. Czy jest się czego obawiać? Czy mimo wszystko nie dopełniłem jakiegoś obowiązku? Czy nie jest to już wykroczenie skarbowe? Czy mój osobisty telefon do US nie pozbawi mnie prawa do czynnego żalu? Myślałem, żeby udać się do jakiejś kancelarii podatkowej, by w moim imieniu zadzwonili do US z zapytaniem o co chodzi. Pełnomocnik zawsze może wytłumaczyć się brakiem informacji i koniecznością konsultacji z klientem, ja sam nie chcę nieumyślnie powiedzieć czegoś za dużo. Dzwoniłem do kilku doradców, natomiast za każdym razem wersja jest podobna żebym sam zadzwonił a potem ewentualnie mogą mi pomóc.

Powrót