e-PUAP

• Autor wątku Autor wątku aneia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneia

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry,
wiem, że urzędy i instytucje publiczne od jakiegoś czasu zobowiązane są do posiadania skrzynek elektronicznych i odbioru pism wysyłanych przez petentów za pomocą platformy e-PUAP (podpisywanych podpisem elektronicznym), co równoznaczne jest z ich odebraniem i jest wiążące;

Chciałam zapytać:
- czy dotyczy to wszystkich urzędów? Jeżeli nie, to czy istnieje gdzieś wykaz urzędów, które są absolutnie zobowiązane do przyjmowania pism w tej formie?
- czy urząd może zażyczyć sobie przyjmowania wniosków wyłącznie osobiście lub w przez pocztę tradycyjną ignorując obowiązek posiadania i posługiwania się skrzynką?
(chodzi mi tu konkretnie o powiatowy urząd pracy)

aneia napisał:
urzędy i instytucje publiczne od jakiegoś czasu zobowiązane są do posiadania skrzynek elektronicznych i odbioru pism wysyłanych przez petentów za pomocą platformy e-PUAP

Taki obowiązek nie istnieje. Można używać innych (w szczególności własnych) systemów.

Proponuję zapoznać się najpierw z ustawą o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.

Czyli urzędy mogą, a nie muszą korzystać ze skrzynek elektronicznych?
Myślałam, że profil e-PUAP to duże ułatwienie... a tymczasem zależy tylko od dobrej woli urzędu czy umożliwi mi załatwianie sprawy tą drogą?

p_a_g napisał:
Taki obowiązek nie istnieje. Można używać innych (w szczególności własnych) systemów.
To oznaczy, że jednak z jakiegoś elektronicznego systemu muszą korzystać czy w ogóle nie muszą niczego i mogą nakazać załatwianie sprawy np. osobiście lub pocztą tradycyjną?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, chyba źle się wyraziłam, właśnie o to chodziło mi pisząc o obowiązku korzystania z elektronicznych systemów...

Możesz podać link do strony tego PUP? Bo aż dziwne, że nie mają ESP.

aneia napisał:
Dziękuję za odpowiedź, chyba źle się wyraziłam, właśnie o to chodziło mi pisząc o obowiązku korzystania z elektronicznych systemów...
p_a_g napisał:

Wszystkie instytucje powinny mieć ESP, można wysłać "Pismo dowolne". Mnóśtwo razy wysyłałem w ten sposób wnioski, jeśli dana instytucja nie udostępnia dedykowanego formularza na platformie e-PUAP. Drukowałem, skanowałem, wysyłałem właśnie jako "Pismo dowolne" i zawsze działało. :)

Tobol napisał:
Wszystkie instytucje powinny mieć ESP, można wysłać "Pismo dowolne". Mnóśtwo razy wysyłałem w ten sposób wnioski, jeśli dana instytucja nie udostępnia dedykowanego formularza na platformie e-PUAP. Drukowałem, skanowałem, wysyłałem właśnie jako "Pismo dowolne" i zawsze działało. :)

A czy ktoś umie mi poradzić co mogę zrobić w sytuacji, gdy Urząd usilnie twierdzi, że żadne pisma na ePUAP do niego nie dochodzą, mimo, że wysyłałam je kilka razy i mam potwierdzenie?
Bo trochę nie chce mi się wierzyć w to, że nie dochodzą.
Jeżeli nie umieją obsługiwać ePUAP to naprawdę - niech z niego zrezygnują, a nie szargają ludziom nerwy.

p_a_g napisał:

PUP w Gdańsku - urzędniczki twierdzą, że pisma ogólne wysyłane przez ePUAP w ogóle nie są do urzędu dostarczane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Według książki adresowej ESP, PUP w Gdańsku ma 3 skrzynki:
/PUPGDANSK/skrytka
/PUPGDANSK/SkrytkaESP
/PUPGDANSK/skrytka01

A czy ktoś umie mi poradzić co mogę zrobić w sytuacji, gdy Urząd usilnie twierdzi, że żadne pisma na ePUAP do niego nie dochodzą, mimo, że wysyłałam je kilka razy i mam potwierdzenie?

Jeżeli dostajesz UPO, to nie ma możliwości by pismo nie doszło. W ostateczności pozostaje skarga na działanie organu.

Witam,
Chciałbym podłączyć się z zapytaniem dotyczącym działania ePUAP.

Dostałem odpowiedź na pismo jako pełnomocnik strony, na swoją skrzynkę, przez platformę ePUAP.
Pismo to nie posiada jednak UPD (w pismach innego urzędu UPD jest zawsze dołączone).
Pismo już widziałem ale nikt nie jest w stanie określić czy ja je otrzymałem czy też nie.
Moje pytanie- jak traktować takie pismo (od kiedy ewentualnie liczyć termin doręczenia)?
Czy też wolno mi uznać, że pisma nie otrzymałem i nie reagować na "projekt pisma"?

Wie ktoś na 100%?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam forumowiczów.

Powrót