E-sąd - ostanowienie o braku podstaw do wydania nakazu

• Autor wątku Autor wątku robson12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robson12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie, prowadzę sklep internetowy i ostatnio miałem klienta, który zamówił towar za pobraniem przez serwis allegro.pl, jednak nie odebrał go; przez co zostałem obciążony kosztami wysyłki oraz zwrotu. Na próby mojego kontaktu klient zaczął "wariować" obrażając mnie i zbywając wulgaryzmami. Po przesłaniu mu wezwania do zapłaty drogą e-mailową i braku porozumienia sprawę złożyłem do e-sądu. Wczoraj otrzymałem powiadomienie "odpis - Postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu i przekazaniu wg własciwości z dnia 07/02/2020". Proszę o pomoc w jaki sposób mogę się od tego odwołać i co powinienem zrobić aby sprawiedliwości stało się za dość. Kupującego z uwagi na brak kultury i fatalne podejście do zakupu postanowiłem obciążyć kosztami przesyłek oraz kosztem magazynowania towaru - w dowodach podałem nr paragonów wraz z objaśnieniem. Mam możliwość wniesienia skargi. Co powinienem napisać? Dodatkowo dostałem taki komunikat: "Pouczenie dla powoda na podstawie art. 125 § 2[1] K.p.c.:
Pisma niewniesione za pośrednictwem systemu teleinformatycznego nie wywołują skutków prawnych, jakie ustawa wiąże z wniesieniem pisma do sądu." coś przy składania pozwu mi umknęło?

415dfe60b5bbd.jpg

Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Na prawie znam się tyle co nic więc każda rada będzie na wagę złota.

Ostatnia edycja:
robson12 napisał:
Proszę o pomoc w jaki sposób mogę się od tego odwołać i co powinienem zrobić aby sprawiedliwości stało się za dość.
a po co chcesz się odwoływać, przecież sprawa trafi do SR pozwanego i tam będziesz mógł dochodzić swoich praw, teraz czekaj na wezwanie sądu do uzupełnienia braków formalnych pozwu,

Nakazy w e-sądzie wydawane są w sposób zupełnie losowy.

Możesz zlożyć skargę na orzeczenie referendarza, rozpoznanie zajmie do 3 miesięcy, są pewne szanse że po skardze nakaz zostanie wydany.

Powrót