E-SAD: postanowienie przekazania sprawy

• Autor wątku Autor wątku Janekm1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janekm1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Złożyłem dłużnikom pozew przez e-sad. Zostało jednak wydane postanowienie do przekazania do Sąd Rejonowy - Wydział gospodarczy.

"
Następnie stwierdzono brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. Zgodnie z art. 499 pkt 2 kpc przytoczone
okoliczności budzą wątpliwości, bowiem od dnia 01/01/2016 roku do transakcji handlowych nie stosuje się
przepisu art. 481 § 2 k.c. (art. 4a ustawy z dnia 8 marca 2013 roku o terminach zapłaty w transakcjach
handlowych), a jak wynika z uzasadnienia pozwu powód domaga się zasądzenia odsetek ustawowych za
opóźnienie.
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. sprawa podlega przekazaniu do rozpoznania sądowi właściwości
ogólnej pozwanego.
"
Była to umowa o usługi księgowe i odsetki naliczyłem od następnego dnia po terminie zapłaty do dnia zapłaty. CZyli chyba źle...

Pytanie co zrobić ? Wycofać całkowicie pozew i złożyć od nowa (i tu kolejna opłata sądowa) , złożyć skargę ,czy czekać na przeniesienie ? Będzie można to puźniej skorygować, zmienić sposób naliczania odsetek ?

Nie mam już opcji "edycji" pozwu

Dodam jeszcze ,że wcześniej składałem identyczny pozew do innego klienta i wszystko przebiegło prawidłowo...

Dziękuje.

Czekaj na uzupełnienie pozwu i oplaty i w tedy doprecyzujesz pozew o odsetki.

Powrót