E-sąd - pozwany się odwołał, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku jasiu226
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jasiu226

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, złożyłem do e-sądu pozew o zapłatę przeciwko TU PZU S.A. w związku z wynajmem klientowi pojazdu zastępczego. Otrzymałem nakaz zapłaty, PZU się odwołało. Co teraz zrobić? Napisali, że nie załączyłem dowodów, które oczywiście posiadam, ale jak pewnie wiecie nie można dodać dowodów przez E-sąd... Jak to zrobić?

sprawa teraz pewnie trafi do sądu rejonowego według właściwości miejscowej

Sprawa odbędzie się w sądzie według właściwości i sąd zawezwie do przełożenia materiałów dowodowych

Czy na takiej rozprawie trzeba się stawić osobiście?

Najpierw zostaniesz zobowiązany do wniesienia dowodów na piśmie.
Na rozprawie nie musisz być osobiście, ale koniecznie zażądaj w piśmie przeprowadzenia rozprawy pod Twoją nieobecność.

Z prostej przyczyny:

Przepis prawny:
Art. 177. § 1. Sąd może zawiesić postępowanie z urzędu:

1) jeżeli rozstrzygnięcie sprawy zależy od wyniku innego toczącego się postępowania cywilnego;

2) jeżeli osoba trzecia wystąpiła przeciwko obu stronom z interwencją główną;

3) 176) jeżeli rozstrzygnięcie sprawy zależy od uprzedniej decyzji organu administracji publicznej;

4) jeżeli ujawni się czyn, którego ustalenie w drodze karnej lub dyscyplinarnej mogłoby wywrzeć wpływ na rozstrzygnięcie sprawy cywilnej;

5) w razie niestawiennictwa obu stron na rozprawie, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, oraz w razie niestawiennictwa powoda, gdy powód nie żądał rozpoznania sprawy w jego nieobecności, a pozwany nie zgłosił wniosku o rozpoznanie sprawy;

Patrz pkt. 5.

Mam cały materiał dowodowy na piśmie. Da się to załatwić na jednej rozprawie?

G.L. napisał:
No i co z tego? Zachęcasz powoda, żeby nie stawiał się w sądzie we własnej sprawie i nie miał wpływu na bieg rozprawy?
Naprawdę nie jest to "konieczne".

W którym miejscu zachęcam?

Wskazuję co musi zrobić, jeśli nie chce się tam stawić, a nie chciałby, żeby postępowanie zostało zawieszone.

Jesteś praktykiem?
Być może źle mnie zrozumiałeś.
Mam na myśli zawarcie formułki:
"Wnoszę o przeprowadzenie rozprawy również pod moją nieobecność".

Ostatnia edycja:
Powrót