E-sąd przekazanie sprawy

• Autor wątku Autor wątku Maclem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maclem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam następujący problem:
złożyłem pozew do e-sądu. Wszelkie dowody zostały przedstawione, faktura, umowa zlecenia transportowego i wszelkie ważne z tym związane dokumenty.
Dzisiaj przyszedł mi "odpis - Postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu i przekazaniu wg właściwości". Kompletnie nie mam pojęcia czym to jest spowodowane ale mniejsza z tym... moje pytanie następujące co teraz się wydarzy jeżeli chciałbym dalej toczyć spór z dłużnikiem ?, czy muszę podjąć na ten moment jakies kroki prawne ? PS. niestety sąd jest daleki od mojego miejsca zamieszkania więc ciężko mi będzie dojechać na rozprawę. Za każdą odpowiedź z góry dzięki :)

Maclem napisał:
następujące co teraz się wydarzy jeżeli chciałbym dalej toczyć spór z dłużnikiem ?, czy muszę podjąć na ten moment jakies kroki prawne ? PS. niestety sąd jest daleki od mojego miejsca zamieszkania więc ciężko mi będzie dojechać na rozprawę.
sprawa przejdzie do SR dłużnika czyli do tradycyjnego Sądu, ów Sąd wezwie twoją osobę do uzupełnienia braków formalnych pozwu, możesz wnioskować o rozpatrzenie sprawy podczas nieobecności powoda,

Czyli rozumiem ,że na nowo będę musiał formułować pozew o zapłatę ?

Maclem napisał:
Witam, mam następujący problem:
złożyłem pozew do e-sądu. Wszelkie dowody zostały przedstawione, faktura, umowa zlecenia transportowego i wszelkie ważne z tym związane dokumenty.

Mogłeś wskazać jako sąd właściwy sąd miejsca wykonania umowy, gdyby był bliżej, no ale to nie w EPU. Ech, następny miłośnik EPU.

Zapamiętajcie sobie: EPU jest dobre przy wierzytelnościach masowych, jak macie jednego dłużnika to bez sensu.

Teraz masz do wyboru, albo długa podróż (podróże), albo ryzyko, że jak nie uzupełnisz braków formalnych to dłużnik wniesie o koszty.

Hatchetharry napisał:
Zapamiętajcie sobie: EPU jest dobre przy wierzytelnościach masowych,
jak najbardziej, chcesz się sądzić z dłużnikiem idź do Sądu tradycyjnego, ja zawsze tak robię a e-sąd omijam wielkim łukiem,

A nie ma możliwości wysyłania pism procesowych pocztą do sądu tradycyjnego ? oraz wskazać pod nieobecność powoda ?

E sąd jest dobry, ale trzeba umieć redagować odpowiednio pozew. Trzeba podać umowę, fakturę, wezwanie do zapłaty. Sama faktura nie przejdzie. https://sadinternetowy.pl/aktualnosci/2016/09/23/pozew-do-e-sadu-instrukcja-i-wzory-wypelnienia/ Niestety ostatnio rygory wydawania nakazu zapłaty się podniosły i bez prawnika doświadczonego w EPU szkoda czasu. Dobre jest, że płaci się tylko 1,25% opłaty sądowej.
Będziesz teraz musiał uzupełnić dokumenty + dopłacić do 5%. Czekaj, aż sąd wezwie cię do uzupełnienia dokumentów. :beer:

z 5 faktur które złożyłem tylko 1 nie przeszła więc jest spoko. Uzasadnienie i reszta przejdzie bez pomocy prawnika - jakos dałem radę :). Wiesz może jak mam nakaz zapłaty i się uprawomocni to mam z automatu klauzule wykonalności ?

Tak, w e-sądzie uprawomocnia się z automatu z klauzulą wykonalności.

Ostatnia edycja:
Powrót