K
kkrissss
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam,
mam klienta, który ma do zapłacenia fakturę na kwotę 550 zł.
Mimo, że kwota niewielka to nie chciałbym odpuścić, bo później się jeden
czy drugi nauczy w ten sposób działać.
Z drugiej strony nie chcę, aby koszty sciągnięcia takiej sumy były większe niż sama należność.
Trafiłem ostatnio na coś takiego jak e-sąd i chcę złożyć tam sprawę.
Natomiast martwi mnie jedna rzecz. Co w przypadku jeśli firma (sp z oo), złoży odwołanie od wyroku/nakazu zapłaty. Wtedy sprawa trafia do 'normalnego' sądu?
Tutaj pytanie jakie mogą być koszty jeśli tak się stanie i jak wygląda procedura. Taka sprawa trafi do sądu, który jest w mieście dłużnika czy mojego? Bo nasze miasta dzieli ok 500 km.
Odnośnie samej płatności.
To od klienta mam zamówienie mailowe.
Faktura poszła pocztą - list polecony.
Później było kilkanaście telefonów i kilka maili (Na dwa odpowiedziała pracownica firmy, że przeprasza za opóźnienia i sprawę przekazuje szefowi).
Wysłane również było wezwanie do zapłaty - list polecony.
Z góry dzięki za info.
mam klienta, który ma do zapłacenia fakturę na kwotę 550 zł.
Mimo, że kwota niewielka to nie chciałbym odpuścić, bo później się jeden
czy drugi nauczy w ten sposób działać.
Z drugiej strony nie chcę, aby koszty sciągnięcia takiej sumy były większe niż sama należność.
Trafiłem ostatnio na coś takiego jak e-sąd i chcę złożyć tam sprawę.
Natomiast martwi mnie jedna rzecz. Co w przypadku jeśli firma (sp z oo), złoży odwołanie od wyroku/nakazu zapłaty. Wtedy sprawa trafia do 'normalnego' sądu?
Tutaj pytanie jakie mogą być koszty jeśli tak się stanie i jak wygląda procedura. Taka sprawa trafi do sądu, który jest w mieście dłużnika czy mojego? Bo nasze miasta dzieli ok 500 km.
Odnośnie samej płatności.
To od klienta mam zamówienie mailowe.
Faktura poszła pocztą - list polecony.
Później było kilkanaście telefonów i kilka maili (Na dwa odpowiedziała pracownica firmy, że przeprasza za opóźnienia i sprawę przekazuje szefowi).
Wysłane również było wezwanie do zapłaty - list polecony.
Z góry dzięki za info.
Ostatnia edycja: