E-sąd, sprawa przeniesiona do Warszawy zamiast Zakopanego?

• Autor wątku Autor wątku FFs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FFs

Zbanowany
Odpowiedzi
39
Stworzyłem pozew i wybrałem sąd rejonowy w moim mieście (powiedzmy Zakopane) i dostałem taką wiadomość po jakimś czasie "Postanowienie o braku podstaw do wydania nakazu i przekazaniu wg własciwości", a w postanowieniu pisze, że przeniesiono sprawę do Warszawy.
Czy to standardowe miejsce rozpatrzania i po prostu potem gdybym miał jechać na rozprawę to pojadę do mojego miasta które wybrałem czy nastąpiła jakaś pomyłka? co mam zrobić jeśli jest to pomyłka? użyć opcji "wnieś skargę" na stronie e-sądu i wyjaśnić sprawę?

A dlaczego miało by być akurat Zakpane?

Sprawę rozpoznaje sąd właściwości miejscowej pozwanego, zakładam że w tym przypadku w Warszawie?

KPC Art. 27. § 1. Powództwo wytacza się przed sąd pierwszej instancji, w którego okręgu pozwany ma miejsce zamieszkania. § 2. Miejsce zamieszkania określa się według przepisów kodeksu cywilnego. i dalsze

To dlaczego opcją było wybranie sądu rejonowego w dowolnym mieście? można ten pozew cofnąć bo w takim wypadku koszty podróży przekroczą kwotę pozwu.

http://forumprawne.org/nowe-technologie/382357-e-sad-cofniecie-pozwu.html
Tutaj ktoś pisze, że do tygodnia mogę to zrobić a postanowienie o przekazaniu było wydane 5 maja, użyłem opcji cofnięcia pozwu częściowo, czy w takim wypadku będę ponosił jakieś straty?

Ostatnia edycja:
Powrót