J
jedynymentos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 22
Mam do szacownych forumowiczów prośbę o radę. W zeszłym roku w maju kupiłem towar który został wysłany bez zadeklarowanej wartości czy ubezpieczenia choć zapłaciłem za to. Dodatkowo był beznadziejnie zapakowany i co więcej niezgodny z opisem - stan idealny okazał się nie prawdą. Oczywiście poczta rozwaliła gramofon rzucając paczką i oddała z tytułu reklamacji tylko 100PLN. W plecy byłem 500PLN. Sprzedawca po pisemnym scedowaniu na mnie prawa do reklamacji generalnie później totalna olewka i ignorancja. Odsprzedałem co zostało sprzedającego wcześniej informując by zminimalizować straty i informując, że będę się domagał zwrotu różnicy. Udało się odzyskać 300 i ostatecznie zostałem ze stratą 200PLN. To żadne pieniądze i normalnie machnąłbym ręką, ale stwierdziłem, że się pobawię w pozew bo niby czemu zawsze trzeba odpuszczać nieuczciwym sprzedającym. Jest to osoba fizyczna z drugiego krańca Polski i dlatego by sobie życia nie utrudniać zrobię to tylko przy założeniu, że to ma sens i tu mam 3 pytania:
1. Jak długo przy umowie kupna/sprzedaży pomiędzy dwoma osobami fizycznymi można składać pozew cywilny za coś takiego?
2. Czy muszę posiadać przedmiot sporu by w ogóle się w to bawić ? (Nadmienię iż posiadam bogatą dokumentację fotograficzną, listy polecone do sprzedającego za zwrotnym potwierdzeniem, pełno emaili, potwierdzenie przelewu, screenshoty z opisu na Allegro itp)
3. Pozew chcę złożyć do E-Sądu w Lublinie i interesuje mnie jaki sąd będzie rozpatrywał sprawę w normalnym trybie gdy pozwany się od decyzji E-Sądu odwoła? Czy wg miejsca zamieszkania kupującego czyli mnie czy jego czyli sprzedającego?
Z góry dzięki za podpowiedź/informacje.
1. Jak długo przy umowie kupna/sprzedaży pomiędzy dwoma osobami fizycznymi można składać pozew cywilny za coś takiego?
2. Czy muszę posiadać przedmiot sporu by w ogóle się w to bawić ? (Nadmienię iż posiadam bogatą dokumentację fotograficzną, listy polecone do sprzedającego za zwrotnym potwierdzeniem, pełno emaili, potwierdzenie przelewu, screenshoty z opisu na Allegro itp)
3. Pozew chcę złożyć do E-Sądu w Lublinie i interesuje mnie jaki sąd będzie rozpatrywał sprawę w normalnym trybie gdy pozwany się od decyzji E-Sądu odwoła? Czy wg miejsca zamieszkania kupującego czyli mnie czy jego czyli sprzedającego?
Z góry dzięki za podpowiedź/informacje.