E-Sąd umarza postępowanie

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam

Otrzymałem nakaz zapłaty z e-sądu (nie wiem za co to). Złożyłem sprzeciw od tego nakazu i otrzymałem kolejne sądowe pismo. Otóż e-sąd wobec skutecznego złożenia sprzeciwu umorzył postępowanie. Dlaczego sprawa nie została skierowana do tradycyjnego sądu?

Bo tak wynika z przepisów. Powód może teraz skierować sprawę do zwykłego sądu, jeśli chce dalej dochodzić zapłaty.

Kiedyś na skutek skutecznego złożenia sprzeciwu sprawa była kierowana do zwykłego sądu. Rozumiem, że coś się zmieniło?

musisz teraz sam złożyć pozew do sądu rejonowego gdzie mieszka dłużnik. Jeśli zrobisz to do 6 miesięcy to opłata na esąd nie przepada. Możesz napisać w pozwie, żeby tą kwotę zaliczyli na poczet kosztów i dopłacasz różnicę jesli to konieczne (sprawdź tabele opłat)

A po co ja mam to w ogóle robić?

mordall napisał:
musisz teraz sam złożyć pozew do sądu rejonowego gdzie mieszka dłużnik. Jeśli zrobisz to do 6 miesięcy to opłata na esąd nie przepada. Możesz napisać w pozwie, żeby tą kwotę zaliczyli na poczet kosztów i dopłacasz różnicę jesli to konieczne (sprawdź tabele opłat)

Nie 6 miesięcy, tylko 3 miesiące. I pytający jest pozwanym, a nie powodem, więc Twoja rada mu na nic.

Powrót