E-sąd: wezwanie do podania adresu.

• Autor wątku Autor wątku muhozol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muhozol

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam,
Złożyłem pozew przez esąd przeciw spółce cywilnej, wydano nakaz zapłaty na adresy do doręczeń z bazy ceidg (2 wspolników). Jeden wspólnik odebrał pismo, drugi nie. Dostałem zarządzone w pozwie przelewem środki pieniężne. Teraz esąd wzywa do uzupełnienia braków w postaci adresu zameldowania drugiego ze wspólników zgodnego z Peselem pod groźbą umorzenia postępowania. Co mam teraz zrobić?

Skoro dostałeś środki, których się domagałeś to nic nie musisz robić.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Teoretycznie to logicznie, ale na jakiej podstawie sąd tak zadecydował? Gdzieś ja popełnilem błąd? Byłem przekonany, że dla adresu prowadzenia działalności gospodarczej również występuje domniemanie doręczenia pierwszego pisma procesowego. Skąd konsument może znać adres zameldowania przedsiębiorcy? Przecież ani takowego, tym bardziej nr PESEL, nie ma na umowach.

Fikcja doręczenia istnieje już tylko dla spółek prawa handlowego, a to, że powód wróżką nie jest Sądu mało interesuje, znaczy e-sądu, który w teorii miał być szybszy i prostszy.

Tak na marginesie sąd na pewno wzywał do podania adresu zgodnego z adresem zameldowania zgodnie z numerem PESEL ? Coś chyba pokręciłeś.

Mógłbyś wskazać nawet adres kochanki dłużnika, jeśli miałbyś pewność, że pod tym adresem sąd skutecznie doręczy mu nakaz zapłaty.

Ostatnia edycja:
"Wezwać stronę powodową w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania pod rygorem uchylenia nakazu
zapłaty i umorzenia postępowania do usunięcia przeszkody w doręczeniu nakazu zapłaty w elektronicznym
postępowaniu upominawczym poprzez wskazanie adresu xxxxxxxx xxxxxxx, pod który będzie można doręczyć
stronie korespondencję sądową, bowiem wskazany przez stronę powodową adres nie jest adresem strony pozwanej
ujawnionym w rejestrze PESEL." To cytat z doreczonego mi postanowienia. Czytalem, że jeśli dłużnik jest osobą fizyczną nieprowadzącą działalności to wtedy e-sąd kieruje sie zasadą fikcji doręczenia, o ile poda się adres zgodny z adresem zawartym w bazie Pesel Art. 505(34) kpc

Ostatnia edycja:
Nie wspominałeś, że jeden ze wspólników nie prowadzi działalności 😉

Co do fikcji doręczenia osobę fizycznej nie mam pewności, nie będę się wypowiadał.

Nie wspomnialem, bo wszyscy prowadza swoja dzialalnosc ... A podany w pozwie adres jest wlasnie adresem do doreczen z bazy ceidg

Powrót