e-sad

• Autor wątku Autor wątku majka51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka51

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 827
Chce wniesc sprzeciw od nakazu zaplaty wydanego przez e-sad. Czy jest tu jakas dobra dusza, ktora wytlumaczy mi jak to zrobic? Problem polega na tym, ze w dziale "moje nakazy" widze przycisk "wnies sprzeciw", ale nie da sie go wcisnac. Czy najpierw musze skorzystac z opcji "dolacz do sprawy"? Jesli tak, jak to zrobic? Utykam na "podpisz". Wciskam i nic sie nie dzieje.
Zrobilam juz "wniosek o wydanie crtyfikatu" i pobralam go.

Zacznijmy od tego : czy otrzymałeś pozew z nakazem w postaci tradycyjnej za pośrednictwem poczty? Ważne jaki masz system w kompie?

Ostatnia edycja:
Ja bym się nie bawił w jakieś elektroniczne sprzeciwy tylko wziął kartkę i napisał.

Wnoszę sprzeciw i zaskarżam w całości Nakaz Zapłaty z dnia ..... o sygn. akt. .......

I tyle nic więcej nie trzeba,sprawa pójdzie albo do sądu rejonowego albo wycofają pozew.

podrzucam przykład sprzeciwu

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
nvack napisał:
Zacznijmy od tego : czy otrzymałeś pozew z nakazem w postaci tradycyjnej za pośrednictwem poczty? Ważne jaki masz system w kompie?
Nic mi nie wysylali, wysylali listy na moje od lat nieaktualne adresy. Dowiedzialam sie o sprawie bo zalogowalam sie do esadu, po tym jak komornik zajal mi konto i odmawia podania co egzekwuje. Windows 8.

karaczoch napisał:
Ja bym się nie bawił w jakieś elektroniczne sprzeciwy tylko wziął kartkę i napisał.

Wnoszę sprzeciw i zaskarżam w całości Nakaz Zapłaty z dnia ..... o sygn. akt. .......

I tyle nic więcej nie trzeba,sprawa pójdzie albo do sądu rejonowego albo wycofają pozew.
Chcialam zaoszczedzic 7 funtow za list do sadu w Polsce, ale chyba faktycznie nie ma wyjscia, bo predzej osiwieje niz ogarne ten system.

robinson21 napisał:
podrzucam przykład sprzeciwu
Bardzo niezmiernie dziekuje, a czy koniecznie musi byc na takim formularzu, nie wystarczy jedno zdanie napisane przeze mnie?

Do e-sądu nie trzeba na żadnym formularzu. Mieszkasz w UK?
Musisz wnieść sprzeciw i udowodnić brak prawidłowego doręczenia. Czyli tylko i wyłącznie list polecony z załącznikami.

A jak sie udowadnia brak prawidlowego doreczenia? Mam im wyslac jakies dowody ze mieszkam w jukej?

Jeszcze jedno pytanie: czy w pismie musze im podac adres do korespondencji w Polsce, czy wystarczy moj adres zamieszkania brytyjski?

majka51 napisał:
A jak sie udowadnia brak prawidlowego doreczenia? Mam im wyslac jakies dowody ze mieszkam w jukej?
tak, rachunek za gaz, prąd, telefon, czynsz i etc.,

Bardzo dziekuje, a czy to nie bedzie problem ze rachunki (sila rzeczy) mam po angielsku? Czy ktos to moze przerabial w praktyce?

Powrót