E***

• Autor wątku Autor wątku K_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

K_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć,

Kupiłem w sklepie *** kilka urządzeń i skorzystałem z "wielorabatu". Jest to o tyle istotne, że w przypadku zwrotu towaru musiałbym zwrócić wszystkie urządzenia.

Problem dotyczy tylko pralki.

Urządzenie było zamontowane ale nie było uruchomione z powodu uszkodzonego kranu z wodą. W regulaminie jest, że wszystkie podłączenia ma zapewnić klient co jest logicznie więc przy montażu nie sprawdziłem pralki.

Po zmianie kranika okazało się, że z pralki z obudowy leje się woda.

Zrobiłem zgłoszenie reklamacyjne na stronie 26 marca. Jako postawę prawną wskazałem rękojmie i wyraziłem zgodę na naprawę. Do dzisiaj status na stronie pokazuje:
"Zgłoszona
Zgłoszenie jest w trakcie weryfikacji. Będzie przebiegało zgodnie z informacjami przekazanymi przy rejestracji."

Dostałem smsa w tamtym tygodniu, że zgłoszenie przekazane do serwisu firmy ***.

Czy w takim razie nadal obowiązuje 2 tygodnie z tytułu rękojmi? Czy jest to czas na reakcję czy na rozwiązanie problemu?

Towaru nie mogę zwrócić bo musiałbym odwieźć do magazynu 3 innego urządzania, a nie wiem jak długo będę czekał. Bez pralki jest jednak ciężko.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
O ile wyraziłeś poprawne roszczenie i nie ustosunkowano się do niego w terminie, uznano je z automatu.
Teraz biegnie czas na realizację uznanego roszczenia. Wezwij sprzedawcę do wskazania ostatecznego terminu naprawy.

10 maja odezwał się sklep E*** i przysłał serwisanta który stwierdził urwanie wężyka wewnątrz pralki.
Dostałem ze sklepu E*** smsa:

"Uprzejmie informujemy, że oddalamy oczekiwanie wymiany. Zgodnie z udzieloną w zgłoszeniu zgodą towar zostanie naprawiony."

Teraz mam czekać na kontakt od serwisu Amicy do czasu aż dostaną część.

Czy na stronie serwisu mam szukać ile czasu mają na odpowiedź czy nadal obowiązują jakieś terminy z rękojmi?

Cześć,

nadal trwa moja przeprawa z E***

23.04 dostałem pralkę
24.04 musiałem naprawić kranik i wtedy stwierdziłem, że pralka jest uszkodzona
26.04 założyłem zgłoszenie w E*** (rękojmia z wymianą na nową lub naprawa)
28.04 dostałem informację, że przekazali do serwisu Amica
06.05 telefon z Amicy z umówieniem wizyty serwisanta. Pani uprzejmie poinformowała, że nie może mnie wcześniej umówić niż na 10.05
10.05 wizyta serwisanta i w 15 minut stwierdzeni uszkadzanie wężyka, już o 16:00 E*** odpisali, że oddalają oczekiwanie naprawy i będzie naprawa
11.05 SMS, że serwis zamówił części
17.05 wysłałem przez formularz E*** wezwanie o wyznaczenie terminu naprawy, poszło jako zgłoszenie i nikt się nie odezwał

21.05 zacząłem dzwonić jak tam postępy. Serwis Amica podobno nie widzi tego zgłoszenia bo widzą tylko zgłoszenia gwarancyjne. Na infolinii E*** widzą tylko, że czekam na części. Na stronie Amicy nie sprawdzę po numerze seryjnym bo potrzeba jeszcze numer zgłoszenia którego nie mam. Infolinia E*** też go nie ma, podali jakiś numer który nie działa. Prosiłem żeby ktoś zadzwonił i się dowiedział co się dzieje i oczywiście nie ma żadnych informacji.

24.05 wczoraj rozmawiałem z UOKiK, że trzeba wyznaczyć termin naprawy. Wyznaczyłem do 28.05. Dzisiaj dzwoniłem do E*** 3 razy nikt nadal nic nie wie. Najpierw zadzwoniłem jak mam im przesłać wyznaczony termin naprawy to chcieli formularzem ale w ten sposób nie mam potwierdzenia co im wysłałem. Wysłałem też maila to znowu nikt nie potwierdził, że to dostał. Napisałem, że jest to duża uciążliwość a czas naprawy ciężko nazwać rozsądnym.

Mija miesiąc i pralki nadal nie mam. Będę teraz szukał kogoś kto skuteczniej zmusi ich do reakcji.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj dostałem telefon od serwisu, że zgłoszą do sklepu zgodę na wymianę. Sklep zareagował szybko bo udało się też dzisiaj ustalić wymianę pralki. Wygląda na to, że temat do zamknięcia. :)

Powrót