Ebay a policja

• Autor wątku Autor wątku D4n10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

D4n10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Mam zamiar jutro iść z rodzicami na policję w sprawie oszustwa internetowego na wysoką kwotę. Problem jest taki, że kupowałem poprzez ebay (nie mam 18 ) i płaciłem poza paypalem. Czy może się nam dostać za to od policji bardziej niż oszustowi (jeśli go nie znajdą)??? I czy mogą mi przeszukać komputer? Mam dość sporo nielegalnych programów i gier z torrentów, a moja mama robi aferę, że mogłem przy rejestracji wpisać jej dane na ebay'u bo nam się teraz dostanie. Mają prawo nam coś zrobić? I czy jeśli go złapią (mam dowody) to czy mam szansę na odzyskanie pieniędzy? Proszę o szybką odpowiedź.

nikt nie zmusza do zaplaty przez paypal mozna placic w kazdy dostepny sposob.Zglosic na policje drukujac potwierdzenia przelewu zkup na ebay nikt nie bedzie twojego komputera sprawdzal nie ty oszukales

D4n10 napisał:
Mam zamiar jutro iść z rodzicami na policję w sprawie oszustwa internetowego na wysoką kwotę.

D4n10 napisał:
Mam dość sporo nielegalnych programów i gier z torrentów

cóż za ironia losu... a może nawet dobrze, że cię oskubali... posiadanie nielegalnych programów to też KRADZIEŻ. Narzekasz, że ktoś Cię oszukał, a nie widzisz nic złego w tym, że ty robisz to samo...

A sprzedawca był z Polski czy z innego kraju?

bardzozlyczlowiek napisał:
mógłbyś podać podstawę prawną tego twierdzenia?
Co jest tu niezrozumiałe? Nie wiesz, że takie działanie w przypadku programów komputerowych jest niezgodne z prawem? Czy może chodzi wyłącznie o użycie pojęcia "kradzież"?

Ostatnia edycja:
@up
raczej o posiadanie, nie jestem na bieżąco z kk, więc pytam bo ostatnio jak "siedziałem" w polskich przepisach to kradzieżą było uzyskanie, a nie posiadanie (art. 278 § 2) - coś się w ciągu ostatnich kilku lat zmieniło?
jeśli odbierasz to jako czepialstwo, atak, pytanie retoryczne to zluzuj, pytam na serio

Nie odbieram, tylko dopytuję co masz na myśli. W kontekście programu komputerowego nie mówimy o kodeksie karnym tylko o przepisach karnych ustawy o prawie autorskim, które z dozwolonego użytku wyłączają właśnie owe programy. Pojęcie "kradzież" jest tu używane bardziej potocznie, co nie zmienia faktu że pytający naraża się na odpowiedzialność karną za przestępstwo.

Ja to wszystko stopniowo kupuję. Avasta miałem kupionego, ale przesiadłem się na avg więc tymczasowo użyłem cracka. Gry zwykle kupuję jeśli mega mi się spodobają, tak było z metrem i borderlands. Ogólnie większości cracków nawet nie używam bo nie mam na czym (brak grafiki), po prostu są na komputerze. Oszustwo było na kwotę 1020 zł a wszystkie moje cracki łącznie 500 nie przekraczają (takie czasy, gra kosztuje 50-300 zł).

Tak, sprzedawca jest z polski. Jeszcze jakieś wskazówki???

Ostatnia edycja:
Licz się z tym, że dokumenty dostarczone na Policję mogą okazać się niewystarczające.

Wtedy zostaniesz poproszony o uzupełnienie braków lub o przekazanie komputera biegłemu sądowemu.

Wprawdzie to Sąd zwykle powołuje takiego specjalistę ale na tym etapie Policja także może to zrobić gdy zachodzi konieczność uzyskania wiadomości specjalnych.

Powrót