Ebay - rzecz materialna i niematerialna - zwrot

• Autor wątku Autor wątku bumolop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bumolop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
sprzedałem na ebayu przypinki do gry internetowej. Aukcja składa się z kodu aktywacyjnego+ metalowej przypinki, którą wysyłam na adres kupującego. W aukcji napisałem, że kod prześlę na e mail a przypinkę pocztą. Kupujący kupił i zapłacił przez paypal. Wysłałem mu kod a rzecz materialną dopiero nadam. Czy istnieje możliwość, że kupujący dostanie ten przedmiot, kod użyję a zażąda zwrotu pieniędzy, niby niezgodny towar z opisem? Mam niby zaznaczone, że nie przyjmuję zwrotów, ale w regulaminie jest podane, ze jeżeli jest niezgodny z opisem można mimo to zwrócić. Kod wysłałem mu wraz ze zdjęciem przez portal ebay, jest to zapisane.

Czy może zdarzyć się tak, że kupujący użyje kodu, dostanie przesyłkę, zażąda zwrotu, mi weźmie pieniądze a później zwróci zużyty kod + przypinkę? Czyli zostanę z użytym kodem, bez pieniędzy z przypinką?

Jedno to napisać, że zwrotów się nie przyjmuje, a drugie to regułka:

"Zgodnie z przepisami prawnymi Unii Europejskiej (01.08.2003r.) O zakupie towaru od osób prywatnych informuję, że przedmioty wystawione w mojej ofercie nie podlegają gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Zgodnie z prawem UE taka adnotacja powinna znajdować się pod każdą ofertą online, w przeciwnym wypadku sprzedawca, jako osoba prywatna, zobowiązany jest do rocznej gwarancji na sprzedany towar - zarówno nowy, jak również używany".

Kupujący jest z USA. Już za późno żeby to wpisywać bo już kupił zapłacił i prawdopodobnie wykorzystał kod.

To forum prawne, a nie forum wróżbitów, dlatego też, nie mam bladego pojęcia, co zrobi kupujący, a zgadywać nie będę...

Swoją drogą, skoro jest z USA, to niby na jakiej podstawie (prawnej!) miałby żądać zwrotu, hmm?

No ale chcę wiedzieć co robić, ale się przygotować na to co może się stać (kupujący ma konto od 12 marca, 0 komentarzy, prosi o kod a później jak pytam czy działał to napisał, że nie użyje dopóki nie przyjdzie paczka). Trochę podejrzane.

Może np. zgłosić na ebay, że towar jest niezgodny z opisem bo np kod nie działa albo coś tam, wcześniej sam użyje kodu.

"Nawet jeśli w warunkach poinformujesz, że nie przyjmujesz zwrotów, kupujący nadal będzie mógł zwrócić zakupiony towar, jeśli otworzy sprawę o niezgodność przedmiotu z opisem w ramach ochrony kupujących."

Nieprzyjmowanie zwrotów, a informacja o tym, że nie udzielasz gwarancji to dwie różne sprawy.
Nie wiemy, jak się sprawy potoczą, a jeśli użyje kody wcześniej, to przecież można to sprawdzić, prawda?

Trzeba byłoby napisać do Valve, nie wiem czy pomogą albo po prostu wpisać kod i sprawdzić czy działa..

Valve raczej nic z tym nie zrobi, pewnie nawet nie odpisze, a co do użycia go i sprawdzenia to co jeśli kod nie został użyty? To też mi nic nie da ponieważ zależy mi na sprzedaży. Czyli jak ten ktoś mnie oszuka to nic z tym nie zrobię, prawda?

Słuchaj no "prowokatorze paniki" - póki co, nikt nic nie zrobił, a Ty w jakiś dziwny sposób zakładasz, że cała transakcja będzie miała dla Ciebie negatywne apsekty. Wiesz co mi to mówi? Dopytujesz, ponieważ obawiasz się, że kod może nie działać... A w tym przypadku mam prawo domniemać (jak i wszyscy pozostali czytający), że z góry wiedziałeś jakie może być rozstrzygnięcie ww.transakcji...

Martwię się ponieważ czytałem trochę o paypalu, gdyż moje środki zostały "zamrożone" i chciałem wiedzieć dlaczego. Później dowiedziałem się, że paypal nie jest taki bardzo bezpieczny, że pieniądze można odzyskać w łatwy sposób itp, po drugie mam więcej takich aukcji na ebayu i chcę wiedzieć co robić z resztą gdy sprzedam. Z tego co się dowiedziałem to wszystko loteria ponieważ nikt nie udowodni tego, że ktoś mógł użyć tego kodu a później żąda zwrotu. Kody nie są dla mnie wartościowe ponieważ kupiłem je po 50zł a sprzedają się po 300zł+, chciałem na nich po prostu zarobić a nie stracić.

CDZ2015 napisał:
Jedno to napisać, że zwrotów się nie przyjmuje, a drugie to regułka:

"Zgodnie z przepisami prawnymi Unii Europejskiej (01.08.2003r.) O zakupie towaru od osób prywatnych informuję, że przedmioty wystawione w mojej ofercie nie podlegają gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji. Zgodnie z prawem UE taka adnotacja powinna znajdować się pod każdą ofertą online, w przeciwnym wypadku sprzedawca, jako osoba prywatna, zobowiązany jest do rocznej gwarancji na sprzedany towar - zarówno nowy, jak również używany".

Podasz podstawę prawną tej informacji?

bumolop napisał:
Martwię się ponieważ czytałem trochę o paypalu, gdyż moje środki zostały "zamrożone" i chciałem wiedzieć dlaczego. Później dowiedziałem się, że paypal nie jest taki bardzo bezpieczny, że pieniądze można odzyskać w łatwy sposób itp, po drugie mam więcej takich aukcji na ebayu i chcę wiedzieć co robić z resztą gdy sprzedam. Z tego co się dowiedziałem to wszystko loteria ponieważ nikt nie udowodni tego, że ktoś mógł użyć tego kodu a później żąda zwrotu. Kody nie są dla mnie wartościowe ponieważ kupiłem je po 50zł a sprzedają się po 300zł+, chciałem na nich po prostu zarobić a nie stracić.

O jeżu malusieńki...
Co ma do tego PayPal:?:
Czyli Ty nie masz żadnego problemu (poza tym wyimaginowanym!), a tutaj prosisz o wskazówki dotyczące...PORAD BIZNESOWYCH:?::!: Radzę przekierować się na "Forum Młodych Chciwych Biznesmenów"...
No, chyba, że "kolega" loco1, udzieli Ci kilku(nastu) przydatnych porad, a sądząc po liczbie jego postów, wiedzę posiada iście majestatyczną...
loco1 napisał:
Podasz podstawę prawną tej informacji?

Oboje wiemy, że powyższy tekst nie ma zastosowania prawnego, ale na niektórych działa :)

Powrót