EC S.A. Reklamacja - zwrot.

• Autor wątku Autor wątku pointless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pointless

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.

Sprawa dotyczy reklamacji oraz zwrotu nadpłaty w firmie Energetyczne Centrum S.A.
Opisze sytuacje dość punktowo, aby była jak najbardziej przejrzysta.

-Dnia 11.07.2014r otrzymałem od EC S.A. pismo, że w dniu 25.05.2013r umowa zawarta z EC S.A. wygasła.
-Na infolinii dowiedziałem się, że na koncie widnieje nadpłata.
-04.09.2014 Wysłałem do EC reklamacje - w związku z wygaśnięciem umowy proszę o zwrot itd.
-08.09.2014 Reklamacja została odebrana w EC S.A.
-Dwa miesiące czekałem cierpliwie. Okazało się, że reklamacja nie została rozpatrzona, ponieważ nie dołączyłem skanów potwierdzeń wpłat. Dodatkowo w ich systemie nagle wpłaty które były widoczne wcześniej - tj. gdy dzwoniłem zaraz po otrzymaniu od nich pisma magicznie zniknęły.
-Po paru telefonach na infolinię, wysłaniu potwierdzeń wpłat sprawa ruszyła.
-Okazało się, że jednak wpłaty były, na koncie widnienie nadpłata teraz tylko trzeba czekać na wystawienie faktury na zakończenie współpracy (każdy konsultant na infolinii widział zupełnie inne wpłaty, ale mniejsza o to).
-29.12.2014 zadzwoniłem, jedyne czego się dowiedziałem, to, że jeszcze faktura nie została wystawiona, mam zadzwonić później
-09.01.2015 faktura powinna być wystawiona w najbliższych dniach, oddzwoni z informacją
-12.01.2015 Otrzymałem informację, że w przeciągu maks 2 tyg pieniążki powinny trafić na konto.
-30.01.2015 Brak jakichkolwiek zmian.. Facet, z którym wcześniej rozmawiałem przekazał mi błędne informacje. Za parę dni mam się dowiedzieć co i jak.
-02.02.2015 muszą skorygować harmonogram, w przeciągu 2uch tygodni powinno przyjść do mnie faktura z w/w nadpłatą.
-17.02.2015 FINALNIE została wystawiona faktura na zakończenie współpracy. W przeciągu tygodnia pieniądze zostaną zwrócone
-25.02.2015 Dział rozliczeń oraz księgowość jest zajęta, ponaglą, lecz maja 30 dni na zwrot kwoty z faktury.
-17.03.2015 Brak zwrotu. Facet na infolinii podobno wysłał ponaglenie do działu rozliczeń.
-18,19,23,24,26,30,31.03.2015 - zawsze ta sama gadka, wyślą ponaglenie. Dział rozliczeń wysyła faktury do księgowości w środę, zawsze do piątku są pieniądze, zawsze jest bardzo dużo zgłoszeń blablabla.
-03.04.2015 - Tak samo jak wyżej.
-10.04.2015 - Dziś. Znów usłyszałem tą samą śpiewkę. " Wyśle ponaglenie oraz informacje do przełożonego".

W miedzy czasie wyrwałem od nich informacje, iż pieniądze są przygotowane do wysłania - taki status mają w systemie.

Moje pytanie jest następujące. Co w takiej sytuacji zrobić. Dalej cierpliwie czekać? Wysłać wezwanie do zapłaty? Telefony na infolinie już nic nie dają.
Czy jest w ogóle szansa na odzyskanie pieniędzy wpłaconych po wygaśnięciu umowy do EC?

1) Pismo poleconym ZPO, przedsądowe wezwanie do zwrotu nadpłaty wraz z ustawowymi odsetkami. Z terminem 7 dni na wpłatę na określone konto.
2) złożenie sprawy do sądu.

Dzięki za odpowiedź.
Zaraz się za to zabiorę. Nie ma co czekać, może pismo poskutkuje jeśli telefony olewają.

//temat można zamknąć

Nie zapomnij obliczyć odsetki ustawowe i wskazać ich wysokość. Jeśli ich nie zapłacą, to wezwij ponownie i nawet na to oddaj sprawę do sądu. Jak przegrają i pokryją koszty sądowe to przynajmniej tyle z tego będziesz miał ;)

W takim razie mam jeszcze jedno pytanko. Od kiedy obliczać odsetki? Od dnia wskazanego jako termin płatności na fakturze która mi przysłali, do dnia nadania pisma/uiszczenia zapłaty? Czy jakieś inne terminy?

Kwota której tak bardzo nie chcą zwrócić to ok. 600 zł. Jeśli terminy które wyżej podałem są dobre, to odsetki będą mniejsze niż 10zł.

Od dnia 2013-05-25 do dzisiaj odsetki ustawowe to... 137,42 zł.

A co w przypadku gdy wpłaty na konto EC2 były wykonywane po wygaśnięciu umowy?(nadpłata na koncie to właśnie takie wpłaty).
Zapomniałem o tej informacji. Może troszkę naprostuje.

Umowę z EC2 podpisywała starsza osoba, po wygaśnięciu umowy (tj. 25.05.2013) dalej opłacała rachunki z czego wzięła się w/w nadpłata. Ja sprawą zająłem się dopiero po otrzymaniu pisma w Lipcu 2014 z EC2 z informacja o wygaśnięciu umowy w Maju 2013.

Odsetki w takim wypadku także mogą być naliczane od dnia zakończenia umowy?

Jak długo trwały wpłaty? Kiedy przestały być przelewane?

Dziś nie mam fizycznego dostępu do rozliczenia które mi przysłali. Aczkolwiek z tego co pamiętam to była tam jedna kwota na koniec umowy(nie było wyszczególnionych wpłat na które składa się ta nadpłata) która opiewała na 800 coś złotych minus jakaś opłata czy niezapłacona faktura. Razem ok. 600 złotych do zwrotu.
Jutro postaram się uzupełnić informacje co do dokumentu który mi przysłali.

Z notatek, które mam przy sobie wpłaty to:

23.07.2013 - 87.55
02.09.2013 - 120.39 POTWIERDZENIE*
16.10.2013 - 137.12, 69.60
17.12.2013 - 149.06
17.04.2014 - 139.51, 2.51 POTWIERDZONE*
18.06.2015 - 142.02 POTWIERDZONE*

*Potwierdzone - wysłane potwierdzenia wpłat które dałem rade odkopać.
Reszta listy z wpłatami to informacja wyszarpana na infolinii. Jeden raz osoba która odebrała była wstanie podać mi dokładne kwoty oraz terminy wpłat po zakończeniu umowy.

Mam nadzieje ze nie namieszałem za bardzo.

Okej, otrzymałem rozliczenie które mi przysłali wygląda następująco.

Opłata za sprzedaż energii - rozliczenie : 71,49 zł
Niezapłacona faktura z terminem płatności 09.04.2014 : 142 zł
Nadpłata na koncie klienta : 818,17 zł (mniej więcej zgadza się z wpłatami które podał mi konsultant na infolinii)
Nadpłata po odjęciu tej niezapłaconej faktury : 604,68 zł
Termin płatności(tj. zwrotu) 03.03.2015

Nie pasuje mi faktura z marca 2014, ale to zostawiłem. Po pierwsze znów rozliczenie wystawiali by 2 miesiące, po drugie pewnie chcieliby potwierdzenie wszystkich wpłat których dokonałem(a nie mam potwierdzenia na każdą wpłatę, tylko na 3 - około 400 zł).
Chce wyciągnąć od nich chociaż cześć pieniędzy które mi się należą.

Czyli reasumując

Zwrot tych 604,68 + odsetki z wpłat(po zakończeniu umowy) obliczając je osobno zgodnie z terminami wpłat i sumując. Zgadza się?

Tak. Dodatkowo zażądałbym wyjaśnienia skąd niby wzięła się faktura po niespełna rocznym rozwiązaniu umowy.

Dziękuje za pomoc. Teraz już wszystko jest jasne.

Powrót