Edycja a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Albort
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albort

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Czy zdjęcia umieszczane na portalach społecznościowych FB/Instagram są objęte prawami autorskimi? Dokładniej. Chciałbym wykorzystać całe albumy udostępnione przez użytkowników, do tworzenia portfolio (mozaiki ze zdjęć czyli setki zdjęć układające się w jedno duże). Często zwierząt lub auto raczej nie planuję do portfolio używać czyiś prywatnych zdjęć). Czy jeżeli zdjęcia poddam takiej obróbce, że stanowią one osobny twór i są częścią całości "produktu", który ja wytwarzam, to będę miał prawo bez żadnej informacji, wstawić je na swoją stronę; portale społecznościowe?

To mój pierwszy post tutaj. Przepraszam za wszystkie błedy ze strony technicznej :)

Na początek poczytaj o opracowaniu cudzego utworu, potem warto zapoznać się z regulaminem lub/oraz warunkami korzystania portali o których wspominasz.

Z tego co rozumiem (po lekturze artykułów o opracowaniu cudzego utworu), to powinienem rozróżnić, czy tworzę dzieło inspirowane lub dzieło zależne.

Jest to sprawa nieokreślona w szczegółach i mniemam, że jest to dzieło zależne.

Chociaż, używając głównego zdjęcia, do którego mam całkowite prawo i użyć zdjęć pobranych (do których praw już nie mam) jako pixeli omawianej mozaiki, to chyba stopień użycia tych materiałów jest na tyle niski, że całość mogłaby być uznana jako dzieło inspirowane.

Jak uważacie? Bardzo dziękuje za każdą aktywność.

Dla lepszego zrozumienia tematu, daję link do tego co jest przedmiotem moich wahań.

http://canadianmosaic.ca/Mosaics/2010 mosaic/Mosaic.jpg

Chcę użyć "nie moich" zdjęć jako zdjęcia składowych.

Albort napisał:
... Dla lepszego zrozumienia tematu, daję link do tego co jest przedmiotem moich wahań. ...
Tutaj mamy do czynienia z użyciem egzemplarzy utworów, to nie jest opracowanie. Korzystanie będzie się mieścić w granicach licencji ustawowej zawartej w Art. 29. Należy wziąć pod uwagę prawa gatunku twórczości. Nie mniej należy wziąć pod uwagę kwestie rozpowszechniania cudzego wizerunku, to że zdjęcie jest dostępne w sieci nie oznacza automatycznie zezwolenia na dalsze rozpowszechnianie i korzystanie.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź. Rozumiem, że prawem cytatu mogę rozpowszechnić w swoim dziele utwory fotograficzne jeżeli nie są one kluczowe.

A co jeśli zdjęcia przedstawiają nie osoby lecz np. zwierzęta, przedmioty użytku codziennego? Czy to cokolwiek zmienia w stosunku do zdjęć z czyimś wizerunkiem?

Proszę mnie poprawić jeżeli źle coś zrozumiałem. :)

Wizerunek osób fizycznych podlega ochronie.

Po, krótkiej przerwie jeszcze się tylko upewnię. Gdybym wykorzystywał tylko zdjęcia zwierząt, to po wspomnianej obróbce mogę je publikować z zachowaniem porządku prawnego?

Powrót