Edycja programu

• Autor wątku Autor wątku nsicree
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nsicree

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam pytanie. Czy edytując czyjś program a konkretniej spolszczając go łamie jego prawa autorskie ? A jeśli tak to czy stworzenie patcha który by spolszczał ten plik też łamałoby prawa autorskie ?

Ostatnia edycja:
Kiedyś pytałem o to samo, i z tego co wiem, możesz zrobić spolszczenie, ale tylko i wyłącznie na własny użytek.

nsicree napisał:
A jeśli tak to czy stworzenie patcha który by spolszczał ten plik też łamałoby prawa autorskie ?
jeśli tylko do wykorzystania osobistego - to nie. Ale dokonywanie opracowań oprogramowania komputerowego (w tym tłumaczenia - Art.74. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - zwana dalej upaipp.) i rozpowszechnianie go to już mogłoby stanowić naruszenie praw autorskich producenta oprogramowania, jeśli nie miałoby się pozwolenia na takie działanie od autora (producenta) programu komputerowego.

Poczytaj sobie Art.74. do 77. upaipp. określające ochronę prawno - autorską oprogramowania komputerowego.

Aha
a czy jak zrobie patcha który zmienia kod to wyjdzie tak jakby każdy kto zrobi to patchem przerabia to sobie sam na własny użytek ? :)
dobrze myślę ?

nie, nie myślisz dobrze... ty rzeczywiście zrobisz sobie patcha na własny użytek (będziesz autorem opracowania), ale wszyscy inni wykorzystają twój program do modyfikacji - czyli nie będą autorami tego opracowania....

aha:/
czyli potrzebuje zgody autora tak ?
a ta zgoda może być taka na mailu lub na czacie czy to musi być pisemna ?

/edit
aha i zapomniałem dodać że w programie nie ma nic o zakazie edycji itp.
nie ma żadnego copyright jest tylko Podany autor

Ostatnia edycja:
tak, musisz mieć pozwolenie właściciela majątkowych praw autorskich na rozpowszechnianie swojego patch'a.
aha i zapomniałem dodać że w programie nie ma nic o zakazie edycji itp.
nie ma żadnego copyright jest tylko Podany autor
nie musi być, gdyż są to prawa należne z ustawy. Ale, może jest to soft rozpowszechniany na jakiejś licencji free lub tylu GNU GPL, które z definicji dopuszczają takie działania?

znaczy program jest darmowy jeśli o to chodzi :wow:

w porządku, że darmowy - tylko, że to oznacza możliwość darmowego korzystania z tego programu, a nie oznacza to automatycznie, że można go również modyfikować, to trzeba wiedzieć, czyli znać licencję. Dlatego napisałem: "Ale, może jest to soft rozpowszechniany na jakiejś licencji free lub tylu GNU GPL, które z definicji dopuszczają takie działania?". Moim zdaniem, jeśli nie ma żadnych zapisów przy programie poza tym, że jest free, wypada domyślnie przyjąć, że nie ma zezwolenia na modyfikacje.

no to nie wiem na jakiej licencji bo nigdzie tego nie ma
ale udało mi się znaleść autora na jakimś holenderskim forum :)
wjęc spróbuj za niedługo do niego zgadać i może pozwoli :help:

aha i teraz jak on mi może na to zezwolić ? wystarczy jakaś wiadomość na PW lub mail ?
czy to musi być na piśmie ?

zawsze najlepiej mieć wszystko na piśmie, gdyż to najtrudniej w razie czego podważyć, ale w realu w takich przypadkach, jak twój, raczej jedyną możliwością jest mail. Ustne pozwolenia też mogą być, tylko w razie czego jak coś takiego udowodnić...

ok dzięki za wszystko :)

Powrót