Edycja utworu na własny użytek

• Autor wątku Autor wątku Pirat Rabarbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pirat Rabarbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Czy film nagrany z TV nagrany na PC mogę edytować na własny użytek - powycinać reklamy itp? Czy też nie będzie to już "normalne korzystanie z utworu"?

Na własny użytek osobisty możesz wszystko.

Dziękuję za odpowiedź :) ale tak właściwie co kryje się pod określeniem "normalne korzystanie z utworu"? Czy może kiedy korzysta się z niego "nienormalnie"?
I czy ma jakieś znaczenie czy utwór zapisany jest w formie cyfrowej czy analogowej - tzn. czy forma cyfrowa nie jest traktowana jako jakichś program/baza danych itp? Bo na przykład przy podobne sytuacji, nagrywania piosenki z radia internetowego, jest to od początku do końca zapis cyfrowy.

Pirat Rabarbar napisał:
... co kryje się pod określeniem "normalne korzystanie z utworu"? ...
Takie jakie jest jego przeznaczenie.
Pirat Rabarbar napisał:
... czy ma jakieś znaczenie czy utwór zapisany jest w formie cyfrowej czy analogowej ...
Forma utrwalenia nie ma znaczenia.

Czyli ogólnie czy nagrywam sobie TV cyfrową, czy radio internetowe, to mogę sobie utwory zapisywać, edytować, przycinać itp. i jeżeli nie wychodzą one poza moje gospodarstwo domowe to wszystko jest legalnie. Czy tak?

Jest to dozwolony użytek osobisty. Należy pamiętać, że nie obejmuje on programów komputerowych.

Dlatego miałem wątpliwości co do zapisanych cyfrowo filmów i muzyki, ale mi chodzi wyłącznie o kopiowanie i edycję filmów i muzyki, w celu korzystania z nich u siebie w domu. Największe wątpliwości miałem co do tego, że korzystanie nie może naruszać "normalnego korzystania z utworu", bo za nic nie mogę sobie wyobrazić co to mogłaby być za sytuacja.

Art. 35. PA podsumowuje dozwolony użytek ogólnie zatem należy tutaj rozumieć normalne jako takie, które przysługuje twórcy.

Teraz dopiero zrozumiałem - chodzi nie o to, żebym ja korzystał z utworu "normalnie", tylko żeby nie zakłócać wykorzystywania utworu przez twórcę (jego udostępniania, czerpania z niego zysków itp)?

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie tematu :)

Powrót