A
Arkadiusz Marcjanik
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam,
Mam na imię Arek i obecnie mieszkam w USA, czytałem dużo na forum i w wielu innych miejscach ale nie znalazłem WSZYSTKICH odpowiedzi, i jest dużo odpowiedzi sprzecznych.. także opiszę swoją sytuację i mniejmy nadzieję ktoś będzie w stanie udzielić mi jakiś rzetelnych informacji.
Poznałem swoją narzeczoną z Meksyku mieszkając w USA, znamy się ponad 3 lata, oświadczyłem się i planujemy wrócić do Polski i wziąć ślub, lecz nie chcemy zostać w Polsce tylko wyjechać do Irlandii, Anglii.
Co do Ślubu w Polsce wiem wszystko, jakie dokumenty itp. ale mam małe problemy z tym wyjazdem do UK, ponieważ na jednej stronie POLSKIEJ udzielającej informacji na temat emigracji (rzetelna strona ponoć źródło z BritishEmbasy) napisane jest iż jednymi z dokumentów wymaganych które JA muszę mieć jest:
"
a na stronie Ambasady (niby źródło z tej samej strony) jest napisane iż:
więc po pierwsze nie pisze nic o ZATRUDNIENIU tylko o tym że mogę przedstawić z banku wyciąg że jestem nie zależny finansowo ( i też nic nie jest napisane że z 3 ostatnich miesięcy)
a więc.. Ja będąc w Polsce nie chce podejmować żadnej pracy, tymbardziej nie chce zostawić swojej żony w Polsce i wyjechać do UK sam i szukać pracy.. oszczędności mamy wystarczająco żeby przeżyć wiele miesiecy w UK więc wyciąg z banku mam zapewniony itp.
jak to tak na prawdę jest??
I druga sprawa w tym stwierdzeniu z Ambasady jedną stronę wczesniej jest napisane:
Więc ja zaliczam się do pierwszej części gdzie MAMY ZAMIAR WYJECHAĆ W CZASIE 6 miesięcy, ale już na drugiej stronie jest napisane:
No ale ja nie mam PERMAMENT RIGHT OF RESIDENT ani nie będę 3 miesiące w UK. hehehehe troche mnie to zbija z tropu w końcu jakie dokumenty muszę wziąć tam..
dzięki za jakąkolwiek pomoc!
Mam na imię Arek i obecnie mieszkam w USA, czytałem dużo na forum i w wielu innych miejscach ale nie znalazłem WSZYSTKICH odpowiedzi, i jest dużo odpowiedzi sprzecznych.. także opiszę swoją sytuację i mniejmy nadzieję ktoś będzie w stanie udzielić mi jakiś rzetelnych informacji.
Poznałem swoją narzeczoną z Meksyku mieszkając w USA, znamy się ponad 3 lata, oświadczyłem się i planujemy wrócić do Polski i wziąć ślub, lecz nie chcemy zostać w Polsce tylko wyjechać do Irlandii, Anglii.
Co do Ślubu w Polsce wiem wszystko, jakie dokumenty itp. ale mam małe problemy z tym wyjazdem do UK, ponieważ na jednej stronie POLSKIEJ udzielającej informacji na temat emigracji (rzetelna strona ponoć źródło z BritishEmbasy) napisane jest iż jednymi z dokumentów wymaganych które JA muszę mieć jest:
"
6. Potwierdzenie sytuacji finansowej współmałżonka (obywatela Unii Europejskiej): wyciągi na firmowym papierze banku z transakcjami wykazujące regularne wpływy przez co najmniej 3 miesiące przed datą złożenia wniosku.
7. Potwierdzenie aktywności ekonomicznej (zatrudnienia) obywatela Unii Europejskiej (współmałżonka) w Polsce lub Wielkiej Brytanii: zaświadczenie o zatrudnieniu i dochodach w Polsce lub oferta pracy albo kontrakt w Wielkiej Brytanii (dodatkowo prosimy dołączyć potwierdzenie posiadanych przez członka Unii Europejskiej kwalifikacji). "
a na stronie Ambasady (niby źródło z tej samej strony) jest napisane iż:
EEA family members
You must show that your EEA family member has a permanent right of residence or is one of the following if they’ve been in the UK for more than 3 months:
working, eg employment contract, wage slips, letter from employer
self-employed, eg contracts, invoices, or audited accounts with bank statements, and paying tax and National Insurance
studying, eg letter from the school, college or university
financially independent, eg bank statements
Your family member must have full health insurance (comprehensive sickness insurance) if they’re studying or financially independent.
więc po pierwsze nie pisze nic o ZATRUDNIENIU tylko o tym że mogę przedstawić z banku wyciąg że jestem nie zależny finansowo ( i też nic nie jest napisane że z 3 ostatnich miesięcy)
a więc.. Ja będąc w Polsce nie chce podejmować żadnej pracy, tymbardziej nie chce zostawić swojej żony w Polsce i wyjechać do UK sam i szukać pracy.. oszczędności mamy wystarczająco żeby przeżyć wiele miesiecy w UK więc wyciąg z banku mam zapewniony itp.
jak to tak na prawdę jest??
I druga sprawa w tym stwierdzeniu z Ambasady jedną stronę wczesniej jest napisane:
2. Eligibility
Applying as a family member or extended family member
The EEA citizen you’re joining must either:
be in the UK already
be travelling with you to the UK within 6 months of the date of your application
If they’ve been in the UK for more than 3 months they must either:
be a ‘qualified person’ (working, looking for work, self-employed, studying or self-sufficient)
have a permanent right of residence
Więc ja zaliczam się do pierwszej części gdzie MAMY ZAMIAR WYJECHAĆ W CZASIE 6 miesięcy, ale już na drugiej stronie jest napisane:
EEA family members
You must show that your EEA family member has a permanent right of residence or is one of the following if they’ve been in the UK for more than 3 months:
No ale ja nie mam PERMAMENT RIGHT OF RESIDENT ani nie będę 3 miesiące w UK. hehehehe troche mnie to zbija z tropu w końcu jakie dokumenty muszę wziąć tam..
dzięki za jakąkolwiek pomoc!