Eea family permit dla meza polki

• Autor wątku Autor wątku fooxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fooxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,

wiem ze juz podobny watek pojawil sie na forum mam jednak pare nurtujacych mnie pytan i bylabym wdzieczna za wskazwoki:

moj maz posiada pobyt staly w polsce(nie pochodzi z Europy)i rozwazamy wyjazd do Anglii. bylismy juz dwa razy ale w odziedzinach natomiast teraz myslimy o dluzszym wyjezdzie w celach zarobkowych. wiem ze jesli otrzymamy EEA family permit to musimy razem wyjechac natomaist problem polega na tym czy to ja musze pierwsza znalezc prace?czy jest mozliwa odwrtona kolejnosc?pytam gdyz ja mam stale zatrudnienie w polsce i nie chcialabym od razu z niego rezygnowac. maz ma bardziej dorywcza prace ale z kole wyzsze wykszatlcenie inzynierskie i myzle ze mialby szanse szybciej znalesc ode mnie prace. czy jest wiec to mozliwe ze on moze jakos piwrszy zostac zatrudniony jako obywatel spoza EU ale moj maz?

bardzo prosze o wskazowki , bede bardzo wdzieczna

dziekuje bardzo za szybka odpowiedz:)

jesli sie ornietujesz w tym temacie to mam jeszcze pare watpliwosci

dotychczas jadac do Anglii maz zawsze podawal jakos powod wizyte u jego siostry
gdybysmy teraz chcieli jechac do Angli to czy otrzymanie EEA na podstawie zamiaru pracy moze byc ciezsze do otrzymania?jesli tak to czy mozna zrobic tak ze jedziemy znowu na podstawie wizyty u rodziny a natspenie jesli np ktores z nas znajdzie prace to zmienic na inny status?nie wiem czy napisalam jasno...

a druga sprawa to czy majac juz EEA family permit i wjezdzajac razme na teren UK to czy ja jako zona musze byc przez okres tych pierwszych 6 miesiecy cigla na miejscu?pytam gdzy moglabym wrocic do Polski a maz by na miejscu szukal pracy i jak by ja jako poerwszy znalazl to wowczas ja bym dojechala?troche to pytanie laczy sie znowu z moim pierwszym czyli faktem ze to on jako pierwszy znajduje prace ale kurcze jakos wydaje mi sie ze to ja powinnam:(

czy mam racje?

Powod podaj ze chcesz pracowac. Nie ma wiekszego znaczenia.
Jego status zalezy od ciebie, ty nie mozesz mieszkac w pl i on w uk jako czlonek rodziny bo jej tam nie ma.Ty zacznij szukac pracy od dnia przyjazdu to tylko pomoze w czasie skladania eea2.

ok rozumiem

nie mam raczej na mysli tego ze wroce na do polski na dluzej tylko bardzije to ze jesli juz dotrzemy na miejsce i zaczniemy sie rozgladac za praca to wowczas ja mogalbym wrocic do polski przed uplywem tych 6 miesiecy bo nadal bym miala tutaj prace a gdyby maz juz cos znalazl lub ja mialabym umowionych pare rozmow o prace to bym wrocila i dlatego pytam czy moze to byc w jakis sposb sprawdzone?

czyli rozumiem ze powtierdzasz ze maz jesli znajdzie jako pierwszy prace to nie jest prblem natmista moim obowiazkiem jest tez nzlaezienie pracy do momentu wygansiecia piwreszego EEA Permit?

przepraszam ze tak mecze ale ciezko sie polapac w tych wszystkich informacjach
a bnie chcialabym rzucac wszystkiego w polsce i jechac zupelnie w ciemno-juz za stara jestem na takie ryzyko;)

Musisz byc aktywna ekenomicznie mozesz to robic bedac pracownikiem, samozatrudniona, studentem, samowystarczalna. Dwa ostatnie wymagaja ubezpieczenia.
Twoj maz nie moze zyc w uk a ty w pl gdzie bedziesz pracowac. Musisz szukac pracy w sposob efektywny, jaka bedzie efektywnosc szukania pracy z pl? Zadna. Jesli po 3 miesiacach ty bedziesz bez pracy a twoj maz bedzie pracowal wykup prywatne ubezpieczenie dla obojga i zloz eea2 jako self sufficent.

aha rozumiem teraz:)

a ten deadline 3 miesecy to z czym sie dokladnie wiaze?

czy w naszej sytuacji ma duze znaczenie ile bedziemy zarabiac?jesli np jedno z nas znajdzie jako pierwsze prace to wowczas musi byc w stanie utrzymac drigie czy nie ma takich wymogow?

jesczzce raz dziekuje pieknie za wyczerpujace i pomocne wskazowki:)

3 miesiace sa na zaaklimatyzowanie sie, okres przejsciowy.
Mozecie zarabiac najnizsza stawke, bylebyscie nie zyli z zasilkow.

ok

czyli podsumowujac:

skladamy wniosek na podstawie zamiaru podjecia pracy
maz jesli znajdzie jako pierwszy prace to bedzie ok
moim natomiast obowiazkiem jest rowniiez szukanie pracy
osotanie pytanie , ktore mi sie nasunelo:
warunkami otrzymania EEA w tej sytuacji jest tak jak napisalas np:praca, samozatrudnieni itd. czy latwiej wiec bedzie zebym pojechala najpierw sama i szukala pracy czy tez mozemy razem wyjechac natomiast jaki wowczas mam podac wiarygodny powod skor pracy owej nie bede jesczzce miala?

Witam.Jestem tutaj nowa więc przepraszam, ale nie umiem utworzyć nowego wątku więc napiszę tutaj. Mój mąż jest obywatelem Libanu i mieszkamy razem w Polsce. Od stycznia tego roku jesteśmy małżeństwem i aplikowaliśmy dwa razy o eea family permit w celu odwiedzin mojej rodziny w UK. Dwa razy dostaliśmy odmowe z uzasadnieniem, że wg ich opinii nasze małżeństwo jest mało wiarygodne. Dostalam informacje od koleżanek , że eea family permit jest wizą wydawaną dla osób które już sa w UK i chcą ściągnąc małżonka do siebie lub chcą wyjechac i zamieszkać tam razem. Powiedziano mi, że w celu odwiedzin możemy złożyc tylko o wize turystyczną. Nie wiem co mam robic a chciałabym razem z mężem odwiedzić moją rodzinę na maksymalnie tydzień czasu.:confused:

Powrót