Egzamin maturalny

• Autor wątku Autor wątku lullaby.232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lullaby.232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Pod koniec lutego zmieniłam plany w związku z wybraniem się na pewną uczelnię, na którą wymagane są co najmniej dwa przedmioty rozszerzone. Na studia, które planuje teraz jest wymagany jeden przedmiot z dwóch przeze mnie wybranych w deklaracji.
Moje pytanie brzmi: czy mogę jeszcze zrezygnować z pisania tego przedmiotu?
Nigdy nie byłam w nim dobra, a odkąd nie jest potrzebny w rekrutacji przestałam się do niego przykładać. Nie chciałabym, aby zaniżył mi wynik. Jednak od początku września powtarzano, że ostateczny termin zmian mija po 7 lutym. Ale znalazłam taką ustawę w internecie:

Dz.U.2020.1327 t.j. | Akt obowiązujący
Wersja od: 19 stycznia 2021 r.
Art. 44zzia. [Rezygnacja z przystąpienia do egzaminu maturalnego z przedmiotu dodatkowego]
Zdający, który wskazał w deklaracji, o której mowa w art. 44zzi, przedmiot dodatkowy, o którym mowa w art. 44zzd ust. 4, lub przedmioty dodatkowe, o których mowa w art. 44zzd ust. 5, oraz który spełnił warunek, o którym mowa w art. 44zzd ust. 4b, może złożyć dyrektorowi szkoły, nie później niż na 2 tygodnie przed terminem egzaminu maturalnego, pisemną informację o rezygnacji z przystąpienia do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu dodatkowego lub tych przedmiotów dodatkowych. Dyrektor szkoły niezwłocznie przesyła tę informację do dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej.

Jak to wygląda praktycznie?
Czy to znaczy, że mogę złożyć jeszcze rezygnację z tego jednego przedmiotu bez konsekwencji otrzymania 0% na wyniku z matury?
Z góry dziękuje za pomoc.

Powrót