egzamin online, problemy z połączeniem

• Autor wątku Autor wątku myflowof_99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myflowof_99

Użytkownik
Odpowiedzi
399
Witam, miałam w zeszlym tygodniu egzamin ISTQB, egzamin online, GASQ.
dzień wcześniej już rozpoczely się problemy z internetem UPC, w trakcie kursu online przygotowujacego do tego egzmainu pare razy rozłączyło mnie.
W dniu egzaminu rano, w ogóle nie mialam interentu stacjonarnego UPC. Kontaktowałam się z GASQ, jednak nie zgodzili się przełożyć bezpłatnie egzaminu.
egzamin miałam dopiero popołudniu, a w południe włączono internet więc postanowiłam podejść... Niestety w połowie egzaminu niespodziewanie rozłączyło mi internet. a potem miałam problemy z ponownym połączeniem, co więcej godzine pozniej dostalam maila ze odpowiedzialam na 15 pytan i z nich zdobyłam 13 pkt, wiec zapewne bym zdala gdyby nie niestabilnosc internetu, co było calkowicie niezależne ode mnie.
Czy mogę w takiej sytuacji ubiegać się o bezpłatne powtórzenie egzaminu? Jakich argumentów użyć w mailu do GASQ ?
miał ktoś może podobną sytuacje i jest w stanie podzielić się doswiadczeniem? czy sa jakiekolwiek szanse na kolejny termin bez konieczności ponownego uiszczenia opłaty za egzamin?

Wszystko rozbija się o regulaminy, zarówno dla egzaminów jak i dostawcy internetu. Co one mówią na temat problemów z łączem internetowym?

właśnie nie ma zadnego oficjalnego regulaminu, ani nawet nieoficjalnwwgo
Jest tylko przewodnik po egzaminie online taki, w ktorym nic nie ma na ten temat
Tu wrzucilam:
https://www.szybkiplik.pl/pdqmkzwVGQ

na stronie GASQ jest tylko "What are the equipment requirements?
You need a laptop or a desktop, Google Chrome browser, a smart device with a camera (smartphone or a tablet) and a stable and steady internet connection. More detailed requirements are listed above in the menu item What do you need?".

GASQ raczej możesz tylko poprosić, ale nie sądzę żeby to cos dało. Oni piszą że wymagają stabilnego łącza internetowego. Twoje UPC nie było stabilne, bo zrywało i nie jest to wina GASQ.

UPC zabezpiecza się następującymi punktami w regulaminie
§ 25
Dostawca usług nie ponosi odpowiedzialności za:
3. jakiekolwiek szkody poniesione przez Abonentów niebędących Konsumentami w wyniku utraty danych lub opóźnienia w otrzymaniu lub przesłaniu danych, spowodowane brakiem transmisji, nieprawidłową bądź powolną transmisją, opóźnieniami lub przerwami w świadczeniu Usług Internetowych;
§ 2
Określenia użyte w Regulaminie mają następujące znaczenie:
Konsument – osoba fizyczna dokonująca czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową;
Czyli de facto zwalniają się z wszelkiej odpowiedzialności za straty poniesione przez klientów i raczej kosztu egzaminu nie zwrócą. Najwyżej oddadzą parę złotych z abonamentu.

UPC potrafi czasem przestać działac na kilka godzin. Też miałem podobne problemy z nimi, w moim przypadku nie był to egzamin ale ważne spotkanie z klientem. Na szczęście klient choć niezadowolony, okazał się wyrozumiały i udało się przełożyć. Ale od tego czasu mam skonfigurowane na telefonie udostepnianie połaczenia i w razie czego przełączam się na internet mobilny. Parę GB limitu wystarcza na kilka godzin połączenia video, a tyle to daja chyba w każdym pakiecie teraz. A z UPC chcę zrezygnować, jakość usług bardzo spadła, przerwy w działaniu są coraz częstsze.

Powrót