Egzaminy a wyrok...

• Autor wątku Autor wątku Bieri13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bieri13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
1,,5 roku temu byłem sprawcą wypadku samochodowego z udziałem pieszego - potrąciłem pieszego, który przechodził w niedozwolonym miejscu. Rozprawa sądowa już się skończyła - przyznałem się do winy i zostałem ukarany. Karę jaką mi wymierzono to 9 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i grzywna. Aha, oskarżono mnie o przestępstwo z art. 177 1k.k.. Do całkowitego odbycia kary pozostało mi jeszcze 1,5 roku.
Chciałbym odbyć kurs na pilota samolotu i później iść na egzamin. Wśród wymagań jakie stawia ULC (Urząd Lotnictwa Cywilnego) aby przystąpić do egzaminu muszę mieć zaświadczenie o niekaralności. Czy w mojej sytuacji jestem skreślony - nie mogę iść na taki egzamin. Wypadek był spowodowany nieumyślnie.
w tym zaświadczeniu u niekaralności będzie adnotacja, że jestem karany za przestępstwo z takiego i takiego art.?
A jak wygląda sprawa jeśli starałbym się o przyjęcie do policji - tam też trzeba mieć takie zaświadczenie.
Z góry dziękuje za pomoc.

Obecnie jesteś karany, gdyż zostałeś skazany prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo. Zatarcie skazania w Twoim przypadku wynosi 3 lata i 6 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku (jeśli kara pozbawienia wolności nie zostanie "odwieszona" i do tego czasu zapłacisz grzywnę). Wtedy będziesz mógł wpisać "niekarany"

Powrót